Головна Оголошення

Зміни в організації харчування дітей

 Опубліковано: 9 грудня 2021, 09:06

Усі знають народну мудрість про те, що здоров’я - найбільший скарб, а якщо мова іде про здоров’я дитини і поготів. Безсумнівно, щоб мати міцне здоров’я необхідно багато передумов, але найголовніша - це якісне та здорове харчування. За останніми даними ВООЗ, здоров’я дитини залежить на 15 % - від роботи медичної служби, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% -від збалансованого харчування. Питання шкільного харчування уже давно на часі, оскільки діти, особливо середнього та старшого віку, майже не відвідують шкільні їдальні, мотивуючи тим, що це несмачно, неапетитно, немодно. При цьому купляють хот-доги, піци, чіпси, витрачаючи іноді навіть більші кошти, ніж вартість обідів у шкільній їдальні.
Із січня 2022 року починають діяти нові правила та норми харчування дітей в Україні.
Що ж зміниться на кухнях шкільних їдалень?

Зменшиться норма солі (вживати можна буде лише йодовану), хліба, цукру, під забороною ковбасні вироби, сосиски, м’ясні та рибні консерви.
Натомість збільшиться норма молочних продуктів, овочів та фруктів, додаються сухофрукти, урізноманітниться меню, адже тепер воно буде чотиритижневе (кожна страва повторюватиметься лише один раз на місяць). У меню 160 рецептів, серед яких як традиційні українські страви, так і страви світової кухні. Розшириться асортимент каш, крім рисової, гречаної та вівсяної, додали булгур, сочевицю та кускус.
Крім цього у ЗЗСО громади змінюються і умови організації харчування дітей, а саме:
- як меню, так і ціна харчування у всіх школах громади буде однаковою;
- харчування буде дворазове (сніданки та обіди).

Сніданки будуть організовані для дітей 1-4 класів, дітей пільгових категорій (ціна 24 грн. і сплачуватиме їх виконавчий комітет Заводської міської ради) та для дітей старших класів (ціна 28 грн. за рахунок батьківської плати, яку батьки мають перерахувати на рахунок відділу освіти).
Обіди організовуються для дітей, які відвідують групу продовженого дня (початкові класи), (ціна такого обіду становить 30 грн., з них 10 грн. сплачує виконавчий комітет Заводської міської ради, а 20 грн. - батьки, перерахувавши на рахунок відділу освіти).
Шановні батьки, ситуацію із харчуванням дітей необхідно змінювати і робити це потрібно всім разом. Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровими), а от для того, щоб зайти на харчоблок, необхідно пройти медичний огляд і отримати особову медичну книжку. Щоправда, все це можливо після закінчення карантинних обмежень.
Якщо діти, приходячи щодня до школи, будуть бачити і їсти лише здорові продукти, вони можуть вплинути і на нас, своїх батьків, навчивши і нас харчуватися правильно! Як говорив Марк Твен: «Єдиний спосіб зберегти своє здоров'я - їсти те, чого не хочеш, пити те, що тобі не подобається, і робити те, що не хочеш".

Відділ освіти виконавчого комітету Заводської міської ради

osvita.zv.gov.ua



    Твіт