Головна Оголошення

З автосалону – з державною реєстрацією: спрощення для нових транспортних засобів. Бронювання номерних знаків в електронному кабінеті водія.

 Опубліковано: 10 серпня 2023, 11:24

З автосалону – з державною реєстрацією: спрощення для нових транспортних засобів

6 серпня 2023 року набула чинності Постанова Кабміну № 437, яка вносить зміни до процедури першої реєстрації на території України нових авто. Завдяки цим змінам автосалони зможуть реєструвати транспортні засоби від імені покупця без необхідності нотаріального оформлення довіреності, а також необов’язковими тепер стають «транзитні» номерні знаки.

Покупець отримує можливість зекономити час і гроші. Автосалони отримали можливість генерувати довіреність на право представляти інтереси покупця. Тепер таку довіреність сторонам можна підписати просто в автосалоні й без нотаріуса. Довіреність, а також акт приймання-передачі транспортного засобу формується за допомогою Єдиного державного реєстру, на них можна накласти електронний цифровий підпис або підписати паперовий бланк – залежить від  того, як зручно покупцеві.  

Завдяки тому, що автосалони можуть генерувати акти приймання-передачі транспортних засобів в електронному вигляді, а також завдяки скасуванню обов’язкового огляду нових транспортних засобів Експертною службою МВС, отримання «транзитних» номерних знаків для разових поїздок при реєстрації нового авто теж стає необов’язковим. Покупець може відмовитися від них, інформація про що буде вказана в акті огляду та/або приймання. 

Після оформлення необхідних документів між покупцем та продавцем, представник автосалону може завітати до сервісного центру МВС замість покупця. І відповідно, отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на ім’я покупця і номерні знаки – при цьому автівка може взагалі не покидати територію салону. А новому власнику залишається лише забрати вже зареєстрований транспортний засіб у продавця. 

Ці нововведення спрощують державну реєстрацію нових транспортних засобів і не стосуються вживаних автівок. Раніше для такої реєстрації покупець мав звернутися до нотаріуса для оформлення довіреності, якщо хотів доручити реєстрацію автівки продавцеві. Окрім цього, було необхідно закріпити червоні номерні знаки для разових поїздок, аби транспортний засіб міг доїхати до сервісного центру МВС.

В електронному кабінеті водія можна забронювати номерні знаки

З 7 серпня в Україні можна онлайн обрати та забронювати номерний знак для транспортного засобу. Ця послуга доступна в Електронному кабінеті водія в розділі «Електронні послуги». За можливість вибору будь-якої комбінації цифр, крім визначеної, тепер існує оплата – 360 грн, раніше вона була лише за визначену комбінацію цифр – від 4 800 до 36 000 грн.

Тепер, якщо автовласник або покупець хоче отримати саме бажану комбінацію, то з’явилася можливість перед візитом до сервісного центру МВС не просто подивитись, які в цьому конкретному сервісному центрі МВС є вільні номерні знаки, а навіть вибрати та замовити бронювання номерного знака.

Як працює онлайн-послуга бронювання номерних знаків?

Для початку варто авторизуватись в Електронному кабінеті водія через один зі зручних способів: банкінг, Дія.Підпис або електронний підпис.

Онлайн-послуга дозволяє зарезервувати наявний в сервісному центрі МВС уже виготовлений номерний знак. Він там чекатиме до 10 днів, поки його закріплять за певним транспортним засобом.

Новий функціонал дозволяє обрати регіон України, сервісний центр МВС, тип транспортного засобу і ознайомитись з усіма вільними комбінаціями в режимі реального часу.

Замовити послугу можна за типом транспортного засобу на: легкові чи вантажні авто, на автобуси, причепи чи напівпричепи, мотоцикли, мопеди. Один транспортний засіб – один номерний знак.

Якщо протягом 10 календарних днів замовник бронювання не звернувся за послугою перереєстрації, то скасування бронювання відбувається автоматично. І номерний знак повертається до списку вільних та може бути вибраний іншою людиною для її транспортного засобу.

Отримати заброньований номерний знак можна в тому сервісному центрі МВС, де він знаходиться на зберіганні одночасно з послугою реєстрації/перереєстрації транспортного засобу.

Скільки коштує вибір та бронювання?

Орієнтовна вартість онлайн-послуги включає в себе:

  • 360 грн за бажану комбінацію цифр або від 4 800 до 36 000 грн за визначені комбінації цифр (залежить від вибору замовника),
  • можливу комісію платіжної системи чи банку.

Потім окремо сплачуються такі платежі:

  • по 10,8 грн за кожну добу бронювання номерного знаку (максимум – 10 днів);
  • близько 300 грн за номерну базу (металева спецпродукція, вартість залежить від регіону та від типу транспортного засобу),
  • 200 грн за адмінпослугу реєстрації/перереєстрації транспортного засобу в сервісному центрі МВС;
  • 312 грн за бланк свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу;
  • можливі комісії платіжної системи чи банку.

Номерні знаки закріплюються за авто виключно під час реєстраційних дій з транспортним засобом. Автовласник отримає нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та номерні знаки в сервісному центрі МВС, де їх було заброньовано.



    Твіт