Стандартна версія

 Головна Оголошення

Взаємодія всіх причетних установ сприятиме посиленню платіжної дисципліни роботодавців

 Опубліковано: 29 травня 2024, 15:37

Наразі на Полтавщині налічуєтья близько 405 тис. пенсіонерів, тоді як на початок 2024 року їх було на 5 тисяч більше. Середня пенсія в області становить 5 983 грн, при цьому близько двох третин пенсіонерів отримують виплату меншу за 5 000 грн. Разом з тим витрати на виплату пенсій - найбільші соціальні видатки українського бюджету. Зокрема, в Полтавській області на пенсійні виплати за п’ять місяців нинішнього року спрямовано понад 11,3 млрд грн.
Водночас кількість працюючих українців, які своїми внесками могли б підтримувати пенсійну систему та виплату пенсій, скорочується на порядок швидше, ніж кількість пенсіонерів. Нині на Полтавщині зафіксовано менше 376 тисяч тих, хто платить єдиний соціальний внесок, з якого поповнюється Пенсійний фонд.
Як свідчить аналіз, зменшення надходжень від громадян і підприємств, які не працюють, компенсується збільшенням надходжень від військовослужбовців, мобілізованих, що отримують грошове забезпечення. Але цей ефект не є стабільним, а відтак - великі ризики для солідарної пенсійної системи.
Складна фінансово-економічна ситуація на найпотужніших промислових підприємствах регіону безпосередньо відображається на наповненні пенсійної скарбниці. Так, цьогоріч Кременчуцький сталеливарний завод не сплатив до бюджету Фонду 8,5 млн грн, близько 2,3 млн грн заборгувало Кременчуцьке кар’єроуправління “Кварц”, а Полтавський турбомеханічний завод завинив 2,0 млн грн.
Названі підприємства належать до економічно-активних, тобто до тих, на які найбільше покладаються при плануванні надходжень і розподілі видатків. Заборгованість підприємств цього виду порівняно з початком року збільшилася майже на 5 млн грн і досягла 29,8 млн грн.
Зрозуміло, що левова частка заборгованості обліковується за підприємствами, які перебувають на різних стадіях банкрутства. Якщо частка заборгованості економічно-активних підприємств у загальній сумі боргу становить майже 18%, то підприємствам-банкрутам належить 68% боргу.
У цілому борги по сплаті внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України, за п’ять місяців нинішнього року зросли на 6,2 млн грн (на 4%), і склали 170 млн грн.
У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області здійснили всі законодавчо визначені заходи щодо боржників
Надалі багато чого у наповненні бюджету та своєчасному забезпеченні соціальних виплат у регіоні залежатиме від впливу органів державної податкової служби, державної виконавчої служби, органів місцевого самоврядування, обласної військової адміністрації. Результатом такого впливу і комплексної взаємодії стане посилення платіжної дисципліни платників, погашення заборгованості та відновлення страхового стажу застрахованих осіб.

Головне управління Пенсійного фонду
України в Полтавській області



    Твіт