Головна Оголошення

Увага! Заборонено реалізацію на агропродовольчих ринках риби та морепродуктів!

 Опубліковано: 26 червня 2023, 11:34

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає споживачів від купівлі будь-якої прісноводної риби в місцях стихійної торгівлі на території району. 

Незважаючи на воєнний стан, Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області продовжує виконання покладених на нього функцій на кожному етапі виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів заради забезпечення харчової безпеки держави, здоров’я українських споживачів і мешканців району зокрема, та вважає за необхідне застерегти від кроків, які можуть згубно позначитися на стані здоров’я людини як сьогодні, так і в майбутньому
Після теракту, вчиненого російськими окупантами на Каховській ГЕС, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській та Дніпропетровській областях спостерігається масовий мор риби та інших водних біоресурсів.
Підрив дамби Каховської ГЕС у ніч проти 6 червня 2023 року російськими окупантами призвів до, ймовірно, найбільшої техногенної катастрофи в Європі за останні десятиліття. Затоплені десятки населених пунктів, Каховська ГЕС повністю пішла під воду й не підлягає відновленню. У річку Дніпро внаслідок підриву Каховської ГЕС потрапило близько 150 т машинного мастила та є ризик витоку ще понад 300 т.
На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин, які внаслідок її підриву можуть становити значну небезпеку для здоров’я людей на підтоплених територіях, хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом.
У результаті падіння рівня води масово гине риба. Прісноводну рибу та інші біоресурси потік води віднесе в солоні води Чорного моря, що створює загрозу й для Чорноморської фауни.
Враховуючи вище зазначене застерігаємо споживачів від купівлі будь-якої прісноводної риби (живої, снулої, в’яленої, копченої) у місцях стихійної торгівлі на території населених пунктів Миргородського району Полтавської області. Рекомендуємо жителям поки взагалі утриматися від придбання й вживання в їжу свіжовиловленої прісноводної риби. Не наражайтеся на небезпеку. Адже деякі несвідомі громадяни вже почали реалізовувати загиблу рибу, яка уражена небезпечними хімічними та/або біологічними сполуками. Загиблу рибу або таку, що вмирає, неможливо зробити безпечною для споживання. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у тому числі сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! Також категорично необхідно виключити придбання виготовлених в домашніх умовах рибних консервів та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Одну з найбільших загроз може становити БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Живу рибу дозволено споживати тільки ту, яка реалізується в магазинах. Також таку, яка реалізується на агропродовольчих ринках, якщо вона пройшла ветеринарно-санітарну експертизу в Державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках після вхідного документального контролю:
• кожна партія живої риби надходить на ринки тільки за товарно-транспортними накладними, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку, з видачею експертних висновків;
• живу рибу перевозять у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються;
• оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;
• кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік.
Працівники суб’єкта господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються;
• умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання й реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15 °C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період – 24 години (не більше);
• не підлягає продажу: жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
Повідомляємо, що з метою забезпечення виконання завдань, визначених у Дорученні Головного державного інспектора та головного державного ветеринарного інспектора Полтавської області щодо участі у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС та з метою недопущення надходження на споживчий ринок населених пунктів Миргородського району продуктів харчування, що несуть небезпеку для життя та здоров’я населення з 08.06.2023 року посилено заходи щодо з упорядкування ринкової торгівлі, зокрема заборона реалізації на агропромислових ринках риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, які походять безпосередньо з акваторії Каховського водосховища. 
Працівниками Миргородського районного управління Держпродспоживслужби проводиться моніторинг агропродовольчих ринків, на яких здійснюється реалізація продуктів харчування. Суб’єктам господарювання надаються рекомендації та роз’яснення стосовно необхідності дотримання Правил торгівлі на агропродовольчих ринках та Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Вкотре наполягаємо на дотриманні елементарних правил, які допоможуть знизити ризик виникнення гострих інфекційних захворювань та отруєнь у результаті споживання риби.

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській област



    Твіт