Головна Оголошення

Увага! Соляна кислота. Пам'ятка для населення

 Опубліковано: 3 квітня 2023, 11:27

Соляна кислота — одна з найбільш їдких рідин, що використовуються в різних галузях промисловості. Елементарна формула (HCl — хлористий водень) дає небезпечне з'єднання, пари якого подразнюють слизову людини. При попаданні на шкіру кислота викликає сильні опіки, тому при роботі з хлористим воднем потрібно дотримуватися техніки безпеки і бути вкрай уважним.
Отруєння парами і туманами соляної кислоти відбувається, як правило, в промислових і лабораторних умовах і зазвичай пов’язане з виникненням аварійних ситуацій: розгерметизація ємностей з кислотою на виробництві; порушення цілісності тари при транспортуванні; корозія сталевої апаратури; пошкодження вентиляційних систем. В таких випадках особливо небезпечно перебувати з навітряного боку на нижніх поверхах будівель, в підвальних приміщеннях, т. к. пар хлористого водню важче повітря і, опускаючись вниз, переміщується рухом повітряних мас.
На отруєння вказує задушливий кашель, головний біль, різь в очах, закладеність носа і вух. Спостерігається подразнення слизових оболонок. Якщо в цьому випадку не вжити жодних заходів, отруєння переходить в хронічну форму. Це призводить до руйнування зубів, до розладів шлунку, кишечника. При попаданні на шкіру відбувається хімічний опік. Тяжкість опіку залежить від ступеня ураження і концентрації. Якщо був контакт з великою кількістю кислоти, розвивається масивний великий набряк. При попаданні в ротову порожнину в першу чергу опікається язик, небо, гортань, потім тільки стравохід і кишечник. Опіки супроводжуються сильними болями, блювотою, часто з домішками крові.
Небезпечним ускладненням є розвиток токсичного шоку, запалення і приєднання інфекції. Якщо не надати першу допомогу, розвивається токсичний гепатит, порушення функціонування нервової системи, важкі ураження шлунково-кишкового тракту, з якими важко боротися. Зберігаються такі ускладнення на все життя.
Нейтралізувати кислоту допоможе вапняна вода. Необхідно дати випити її в невеликій кількості потерпілому. Якщо такого засобу немає під рукою, підійде теплий чай або молоко. Потерпілого потрібно якомога тепліше укутати і швидко викликати лікаря. При зовнішніх опіках уражене місце тривалий час промивають великою кількістю міцної води. Після цього протирають розчином соди, яка нейтралізує дію кислоти. На поверхню накладають чисту пов'язку.
При попаданні соляної кислоти через дихальні шляхи, потрібно нейтралізувати її дію шляхом вдихання 2% розчину соди.

                                Дії у випадку загрози виникнення хімічної небезпеки:
Сирени і переривчасті гудки підприємств - це сигнал "Увага всім". Негайно ввімкніть приймач радіотрансляційної мережі, або телевізор. Уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та порядок дій.
При оголошенні небезпечного стану уникайте паніки.
Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.
Виконайте заходи щодо зменшення проникнення отруйних речовин в квартиру (будинок): щільно закрийте вікна та двері, щілини заклейте.
Підготуйте запас питної води: наберіть воду у герметичні ємності, підготуйте найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для обробки рук).
Дізнайтеся у місцевих органів влади про місце збору мешканців для евакуації та уточніть час її початку. Підготуйтеся: упакуйте у герметичні пакети та складіть у валізу документи, цінності та гроші, предмети першої необхідності, ліки, мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 доби.
Перед виходом з будинку вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту.
 
                           Дії у випадку раптового виникнення хімічної небезпеки:
Уникайте паніки. З одержанням повідомлення (по радіо або іншім засобам оповіщення) про викид (розлив) в атмосферу НХР та про небезпеку хімічного зараження, виконайте передбачені заходи.
Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри.
По можливості негайно залишіть зону хімічного забруднення.
Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте приміщення! Зменшить можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно закрийте вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах. чекайте повідомлень органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою засобів зв'язку.
Знайте, що уражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому якщо немає можливості покинути небезпечну зону не панікуйте і продовжуйте вживати заходи безпеки.
Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації.
Попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.
Залишаючи приміщення (квартиру, будинок) вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту.
Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини - в низинах може бути висока концентрація НХР.
При підозрі на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, необхідно пити велику кількість рідини ( чай, молоко, сік, вода) та звернутися до медичного закладу.
Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та рот, по можливості прийміть душ.
З прибуттям на нове місця перебування, дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
 

Миргородське районне управління 
ГУ Держпродспоживслужби в
Полтавській області



    Твіт