Головна Оголошення

Щодо професійної адаптації військовослужбовців та членів їх сімей

 Опубліковано: 16 листопада 2022, 16:32

Територіальними органами соціального захисту населення забезпечено реалізацію в області державної бюджетної програми 1501040 «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та членів їх сімей (при здійсненні заходів із психологічної реабілітації), членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків» за напрямом «Соціальна та професійна адаптація».
Професійна адаптація здійснюється відповідно до Порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 179 та від 21 червня 2017 р. № 432.
Право на професійну адаптацію мають особи, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, особи, які мають особливі заслуги перед батьківщиною (далі - ветерани), члени сімей таких осіб та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів і члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України (далі - члени родини).
Крім того, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування до отримувачів послуг належать також військовослужбовці (резервісти," військовозобов'язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Управління державної охорони, Держспецзв'язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітники Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та члени їх сімей.
Професійна адаптація для вищезазначених категорій осіб здійснюється шляхом організації короткострокових навчальних курсів, спрямованих на підвищення кваліфікації або перепідготовки у закладах професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти різних форм власності, інших суб'єктів освітньої діяльності. Зокрема, здійснюється підготовка та перепідготовка водіїв категорій А, В, С, Д, Е, СЕ, навчання на машиніста бульдозера, слюсара-ремонтника, електрозварника, курси англійської мови, діловодства, комп'ютерної грамотності, програмування та веб-дизайну та інші.
Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою (змінною), очно-заочною, дистанційною, екстернатною формою навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами.
Прийом заяв від вищезазначених категорій громадян для отримання послуг з професійної адаптації здійснюється територіальними органами соціального захисту населення за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) або за місцем фактичного проживання (перебування).
До заяви додаються:
- копія (сканкопія/фотокопія) індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);
- копія (сканкопія/фотокопія) посвідчення, що підтверджує наявність статусу ветерана (члена родини) або копія документа, що підтверджує належність до військовослужбовців (членів родини військовослужбовця);
- копія (сканкопія/фотокопія)свідоцтва про шлюб, для дітей - свідоцтва про народження (для членів родини ветеранів/військовослужбовців).
З огляду на викладене, просимо довести до відома мешканців громади щодо можливості безкоштовно в рамках державної бюджетної програми отримати послуги . професійної адаптації для вищезазначених категорій громадян.



    Твіт