Головна Оголошення

Про звернення депутатів Полтавської обласної ради до органів місцевого самоврядування

 Опубліковано: 27 квітня 2021, 10:53

Звернення депутатів Полтавської обласної ради до органів місцевого самоврядування територіальних громад Полтавської області щодо покращення екологічного стану та захисту навколишнього середовища Полтавської області.

Уже багато років точиться дискусія, які квіти нести на цвинтар чи кладовище в поминальні дні: живі чи штучні, виготовлені з пластику. Екологи наголошують, що під дією кліматичних факторів, в процесі розкладу пластик виділяє отруту в атмосферу. Старі пластикові квіти викидають на сміттєзвалище, де вони пролежують тривалий час. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами і тим ми дихаємо. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань. Закопувати їх теж немає сенсу, бо вони не гниють. Знову ж таки, це шкода довкіллю і тим, хто ще живий. Зрештою, у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи доцільно витрачати чималу суму коштів на квіти, котрі згодом стануть сміттям. До того ж, пластикові вироби шкодять екології ще з етапу виготовлення сировини для них, для якої використовують нафтопродукти. А під час її спалювання в атмосферу виділяються токсичні органічні сполуки – діоксини, які негативно впливають на навколишнє середовище та провокують виникнення злоякісних пухлин. Звучить як вирок для природи і людства.

Отже, штучні квіти – це справді отрута для живого, несмак, який виправдовується нашим небажанням витратити трохи часу на естетичне оформлення могил наших близьких людей. Альтернативою пластиковим квітам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти та свічки. Традиційно в поминальні дні на Полтавщині на могили приносили хустки, шалики і рушники. Насамперед найбільш доречним для померлих є молитва, а також живі квіти – символ вічного життя. (До слова, в європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Прийнято нести лише живі квіти). Пластикові вінки і квіти не мають нічого спільного з виявом християнської віри, це традиція, що поширилася у радянські часи і в Європі нічого подібного немає.

Тому юридичним та фізичним особам рекомендуємо не здійснювати використання продукції з синтетичних полімерів (штучних квітів, вінків та кошиків тощо) на території кладовищ і цвинтарів Полтавської області та провести роз’яснювальну роботу серед населення.

Прийнято на другому пленарному
засіданні четвертої сесії обласної
ради восьмого скликання
9 квітня 2021 року



    Твіт