Головна Оголошення

Про зміни в системі надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг та житлових субсидій з 1 грудня 2022 року

 Опубліковано: 5 грудня 2022, 13:47

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуває питання злагодженої співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямованої на надання соціальної підтримки найбільш вразливих верств населення.

На державному рівні одним із дієвих механізмів підтримки громадян під час оплати житлово-комунальних послуг з початком опалювального сезону є надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг та житлових субсидій.

Враховуючи, що відповідно до чинного законодавства пільги та субсидії на оплату послуги опалення (централізованого, автономного та індивідуального) розраховується з 16 жовтня 2022 року, органами соціального захисту населення області проведено поетапне їх нарахування, а саме: до 25 жовтня - з урахуванням послуги опалення відповідно до кількості днів опалювального періоду; до 25 листопада - на повний місяць опалювального
сезону.

За листопад 2022 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг нараховано для 55,7 тисяч пільговиків на загальну суму 73,4 млн. грн. За листопад 2022 року житлову субсидію призначено 126,2 тисячам сімей на загальну суму 208, 7 млн. грн.

Наразі триває підготовча робота для забезпечення нарахування управліннями соціального захисту населення пільг та субсидій за грудень поточного року у стислі терміни - до 15 грудня.

Одночасно інформуємо, що з 1 грудня 2022 року в системі надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг та житлових субсидій відбулися зміни відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 № 1041. "Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом У країни".

З 1 грудня 2022 року змінено функціональний орган з прийому громадян, призначення та виплати пільг з оплати житлово-комунальних послуг та житлових субсидій, взяття на облік до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Ці повноваження передано до Пенсійного фонду У країни (перелік відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) Пенсійного фонду У країни, які проводять прийом громадян з питань призначення пільг та субсидій).

Функції з прийому документів від заявників для призначення (нарахування) субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг також виконують уповноважені особи територіальних громад, з подальшою їх передачею в електронній формі органам Пенсійного фонду України.

Для забезпечення подальшого безперебійного процесу надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг через органи Пенсійного фонду України уся інформація, сформована управліннями соціального захисту населення в бази даних одержувачів пільг та субсидій буде передана Пенсійному фонду У країни, без необхідності додаткового звернення громадян.

Додатково звертаємо увагу, що органами соціального захисту населення області продовжується постійна системна робота щодо встановлення громадянам пільгових статусів (особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України, іншим) з метою реалізації права пільгових категорій населення на соціальні гарантії, передбачені як на державному, так і місцевому рівнях.

Крім того, управліннями соціального захисту населення забезпечується надання інших 25 видів пільг окремим категоріям громадян, які визначені понад 40 законодавчими актами у країни (зокрема, санаторно-курортне оздоровлення, надання реабілітаційних послуг, тощо).

Прийом громадян з питань встановлення пільгових статусів продовжують проводити територіальні управління соціального захисту населення.

Документи на надання інших пільг громадяни, як і раніше, приймаються уповноваженими особами відповідної територіальної громади, центрами надання адміністративних послуг.

Департамент соціального захисту населення
Полтавської обласної державної адміністрації.



    Твіт