Головна Оголошення

Новий Порядок ведення Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів

 Опубліковано: 15 серпня 2023, 15:55

    21 липня  2023 р., відповідно до частини дванадцятої статті 7 Закону України “Про пестициди і агрохімікати”, Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 758   «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». 

    Схвалено рішення, яке дозволить відмовитися від застарілого формату Excel-таблиць, які оновлюються в ручному режимі. Україна перейде до сучасного формату цифрових даних, які актуалізуються автоматично, на єдиному ресурсі. Це дозволить, з одного боку, посилити контроль та запобігти потраплянню на територію України не дозволених препаратів. З іншого – прискорити для імпортерів процедури ввезення та реєстрації пестицидів і агрохімікатів.

  Реєстр стане ефективним механізмом зі збору та уніфікації даних про зареєстровані в Україні пестициди та агрохімікати, а також  забезпечить вільний доступ до цієї інформації.

  Завдяки Реєстру, на ЕкоСистемі у вільному доступі буде вся інформація про препарат та назву його діючої речовини. Можна буде власноруч, не за наклеєними тарними етикетками, перевірити дані про діючу речовину препарату, її безпечність, способи використання та обмеження тощо. У декілька кліків, з будь-якого гаджета, у режимі 24/7.

     Держателем та адміністратором Реєстру, зокрема технічним адміністратором, є Міндовкілля.

   Власником Реєстру, в тому числі його програмно-технічних засобів і виключних майнових прав на програмне забезпечення Реєстру, є держава в особі Міндовкілля.

  Створення та забезпечення функціонування Реєстру, в тому числі його програмно-технічних засобів, здійснюється у межах обсягу щорічних видатків на утримання Міндовкілля, коштів міжнародної технічної допомоги та інших не заборонених законом джерел.

   Реєстр ведеться державною мовою з використанням програмного забезпечення, розробленого відповідно до національних стандартів, що забезпечує його сумісність та електронну інформаційну взаємодію з іншими електронними інформаційними ресурсами. Внесення інформації до Реєстру здійснюється за допомогою засобів Реєстру.

  Постанова «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» набирає чинності через шість місяців  (26.01.2024р. ) з дня її опублікування.



    Твіт