Головна Оголошення

Новий Порядок одержання Посвідчення про право роботи з пестицидами

 Опубліковано: 26 червня 2023, 14:28

Кабінет Міністрів України Постановою від 09.05.2023 р. № 458 затвердив новий Порядок одержання Посвідчення про право роботи з пестицидами.
Постанова набирає чинності з 28 червня 2023 року. 
Посвідчення видається територіальними органами Держпродспоживслужби на безоплатній основі особам, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт з їх транспортування, зберігання, застосування, а також з торгівлею пестицидами, за умови досягнення ними 18 років та наявності чинного свідоцтва про проходження навчання.
Посвідчення підтверджує право особи на організацію робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або проведення робіт з їх транспортування, зберігання, застосування, а також на торгівлю пестицидами, крім права провадження такої діяльності вагітними жінками, жінками під час грудного вигодовування дитини та особами, які мають протипоказання за станом здоров’я.
Особи, діяльність яких пов’язана з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування пестицидів, а також з торгівлею пестицидами, проходять медичний огляд у порядку, встановленому МОЗ.
Згідно з даним Порядком, працівники підприємств, організацій, установ, фізичні особи-підприємці, діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами, повинні пройти спеціальну підготовку з питань безпечного проведення робіт з пестицидами та отримати Свідоцтво про проходження навчання та за результатами складання тестів (екзамену) отримати Посвідчення про право роботи з пестицидами.
Навчання з питань безпечного поводження з пестицидами проводиться територіальними органами Держпродспоживслужби в очній або дистанційній формі на платній основі. Розмір плати за проведення такого навчання встановлюється згідно із законодавством (згідно наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 25.02.2021 р. № 395 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України» від 13.02.2013 р. № 96).
Якщо особа надала менш як 70 відсотків правильних відповідей, можна пройти повторне тестування не раніше, ніж через п’ять робочих днів. У разі коли повторне тестування не було успішно пройдено, особа проходить повторне навчання з питань безпечного поводження з пестицидами відповідно до цього Порядку.
Строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, виданих відповідно до ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» та Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затвердженого Постановою КМУ від 18.09.1995 р. № 746, та дійсних станом на 1 січня 2022 р., продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.
Тож, тим суб’єктам господарювання, які не мають дозвільних документів, дійсних станом на 1 січня 2022 р., в терміновому порядку необхідно їх отримати.
В. Залізняк, головний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.



    Твіт