Головна Оголошення

Легалізація заробітної плати та трудових відносин

 Опубліковано: 11 серпня 2021, 09:22

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області зазначає, що легалізація трудових відносин включає в себе, в основному, два аспекти : це легалізація зайнятості та легалізація заробітної плати.
Нелегальна зайнятість - це використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення трудових відносин. Найчастіше роботодавці використовують так звані стажування, застосування випробувального терміну або оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час. При цьому роботодавці здебільшого трактують ці поняття на свій лад, переконуючи себе, що на цей період можна працівників офіційно не оформляти.
Також мають місце випадки працевлаштування найманих працівників під виглядом укладення з ними цивільно-правових договорів. При цьому не виникають трудові відносини, які регулюються трудовим законодавством. Проте, слід брати до уваги, що цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і у разі досягнення цієї мети, договір вважається виконаним і дія його припиняється.
Доволі часто роботодавці вдаються до виплати «тіньової» заробітної плати, або так званої заробітної плати «в конвертах». Це стосується особливо малого бізнесу, коли виплата заробітної плати працівникам розділяється на дві частини: офіційну і неофіційну. На перший погляд здається, що так вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники таких підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути. Небезпека "тіньової" зайнятості, як і "тіньової" зарплати полягає не тільки в тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуючи надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної заробітної плати.
Отримання заробітної плати "в конверті" - це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян. Адже нарахування страхових внесків, що гарантують пенсійні виплати в майбутньому, здійснюються роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати.
Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують "в конверті", це означає, що він буде позбавлений соціальних гарантій, гарантованих державою (компенсаційних виплат при скороченні штату працівників, права на відпустку, права на оплату листів непрацездатності та інших).
Тож, вкотре закликаємо роботодавців на громадян зробити крок назустріч суспільству - легалізувати найману працю та відмовитися від зарплати "в конвертах".

легалізація зарплати



    Твіт