Головна Оголошення

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення

 Опубліковано: 31 серпня 2022, 16:13

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти на території Заводської міської територіальної громади

1. Найменування організатора громадського обговорення - Заводська міська рада.

2. Мета проведення громадського обговорення
Врахування думки жителів Заводської міської територіальної громади щодо перепрофілювання (зміни типу) Бодаквянської гімназії Заводської міської ради Миргородського району Полтавської області в початкову школу з дошкільним підрозділом.

3. Нормативне забезпечення
Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (надалі Закон) не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон передбачає, що здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечуватимуть:
- початкова школа;
- гімназія;
- ліцей.
Крім того, згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про освіту», який набрав чинності 28 вересня 2017 року, передбачається, що переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання його чинності. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із його нормами.
Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.
Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника (стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).
Станом на сьогодні на території Заводської міської ради функціонують 4 ЗЗСО, з них: 3 ліцеї, 1 гімназія. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на заробітну плату педагогічних працівників. На сьогодні Бодаквянська гімназія не відповідає вимогам щодо наповнюваності класів, яка для нашої громади розрахована на рівні 18 учнів.
Проаналізувавши народжуваність та подальшу перспективу шкільної мережі, встановлено, що найближчі 5 років ситуація не покращиться. 
У зв’язку з малою наповненістю класів є загроза втратити права громади на отримання освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогічним працівникам закладів.
В такому випадку, бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам цих закладів буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреби закладів (покращення матеріально-технічної бази, тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору (середовища).
Крім того, заходи з оптимізації шкільної мережі дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.
Отже, можливим варіантом вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Заводської міської територіальної громади пропонуються на розгляд та громадське обговорення за наступним планом:
Відповідно до вищеперерахованих Постанов та Законів провести перепрофілювання (зміну типу) Бодаквянської гімназії Заводської міської ради Миргородського району Полтавської області у Бодаквянську початкову школу з дошкільним підрозділом.
До участі в обговоренні запрошуються всі мешканці Заводської міської територіальної громади.

4. Формат проведення громадського обговорення:
Враховуючи умови воєнного стану та у зв’язку з дією постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів» та забороною масових зібрань, отримати консультацію, надати пропозиції та зауваження у письмовій формі за адресою: м.Заводське, вул. Київська, 46; електронній формі на електронну адресу osvita@zv.gov.ua; усній формі на контактний телефон: 0993844694

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, організатора громадського обговорення:
Заводська міська рада, м. Заводське, вул. Полтавська, 4/16, office@zv.gov.ua.

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення:
Головний спеціаліст відділу освіти виконавчого комітету Заводської міської ради - Уварова Лідія Михайлівна, 0993844694. Пропозиції, розповсюджені через соціальні мережі, до уваги прийматися не будуть.

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення:
Звіт за результатами обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Заводської міської ради у строки, передбачені чинним законодавством.



    Твіт