Головна Оголошення

Грибний сезон: як не стати жертвою «тихого полювання»

 Опубліковано: 27 липня 2022, 11:50

Наш регіон належить до тих регіонів, де збирання грибів є традиційним. Сезон дощів, який наразі відмічається по Полтавській області, пришвидшує ріст грибів. 
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді і до смерті. 
Основними причинами отруєнь дикорослими грибами є недостатня обізнаність грибників, які не відрізняють їстівні гриби від їх отруйних двійників, вживання їстівних грибів старих, перезрілих або після тривалого зберігання та порушення технології їх консервування та приготування грибних страв.
Велику насторогу викликає проблема масової реалізації грибів в районі автошляхів.
Вживання в їжу дикорослих грибів часто буває небезпечним, викликає отруєння, навіть призводить до смертельних випадків.
Пам’ятайте, що не лише отруйні, а й їстівні гриби, які виросли в екологічно забруднених місцях, або змінили свої властивості під впливом певних факторів, або ті, які не пройшли достатньої кулінарної обробки, викликають у людей отруєння або розлад травлення.
Якщо ж ви все таки вирішили йти в ліс на «тихе полювання», обов’язково запам’ятайте і дотримуйтеся таких правил:
• збирати гриби можна тільки в екологічно чистій місцевості;
• при наявності сумнівів – не беріть гриби зовсім;
• не дозволяйте споживати гриби дітям. Саме вони стають першими жертвами отруєння;
• не збирайте старих, перезрілих, пошкоджених грибів;
• не беріть грибів з бульбовидним потовщенням та плівчастою оболонкою навколо ніжки;
• не куштуйте сирі гриби на смак;
• почистіть і переробіть гриби відразу, не залишаючи їх на наступний день.
Любителям грибних страв слід пам’ятати, що купувати дикорослі гриби дуже небезпечно, тому продаж їх категорично заборонений.
Якщо у вас є хоч найменша підозра на отруєння, тобто ви їли гриби, і у вас з’явилися: головний біль, нудота, блювота (одноразова чи багаторазова), біль у животі, пронос, похолодіння рук і ніг, загальна слабкість, блідість шкіри, то ви повинні негайно викликати швидку медичну допомогу або місцевого медичного працівника.
До їх прибуття рекомендується промити шлунок великою кількістю води кімнатної температури, до якої попередньо додають кухонну сіль та так званий розчин марганцівки. Після промивання шлунку хворому дають міцний холодний чай, молоко.
В харчуванні людини їстівні гриби мають допоміжне і смакове значення. Тому краще відмовитися від збирання та вживання дикорослих грибів у їжу, ніж наражати себе і дітей на смертельну небезпеку.
Будьте уважними до свого здоров’я і здоров’я дітей!

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області



    Твіт