ГоловнаНовини

Вшанували пам'ять полеглих у бою під Крутами

 Опубліковано: 5 лютого 2019, 17:01

101 рік тому, 29 січня 1918 року, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.
Коли українські війська відступили до станції Крути, на їх підтримку було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та першу сотню (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина.
Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.
Щоб вшанувати пам’ять полеглих юнаків Заводську міську бібліотеку №1 відвідала група студентів технологічного відділення Лохвицького механіко – технологічного коледжу ПДАА разом з Мірошник Вікторією Олександрівною, викладачем суспільних наук та заступником директора з навчальної роботи, а також Таранською Аллою Анатоліївною, викладачем української літератури.
Бібліотекарі міської бібліотеки підготували для студентів Історичний урок – вернісаж під назвою: «Ніколи Україна не забуде цих юних душ нескорений політ». На початку уроку прозвучала пісня Павла Дворського «Сурми звитяги». Далі юнаки та юнки прослухали бесіду – спогад «Волі народної дзвін», де йшла розповідь від імені учасників та очевидців бою під Крутами: Аверкія Гончаренка, нашого земляка з Лохвиччини, Івана Шарого, Героя Крут та історика і літературознавця Демида Бурка. Ці автори в різний час опублікували оригінальні спогади про крутянську битву. Отже, було відтворено по крихтах події того бою. Учасники Уроку пошанували пам’ять 300 полеглих учнів та студентів стоячи у Хвилині мовчання, також в їхню честь прозвучав Гімн України та було запалено свічку Пам’яті.
Для студентів коледжу було влаштовано перегляд літератури «Вічна слава в кетягах калини», на якому було представлено книги та матеріали з періодичних видань. Бібліотекар Лисенко Н.О. виступила перед студентами з коротким оглядом видань.

Єрмакова Л.М., завідувачка бібліотекою

Виконавчий комітет



    Твіт