ГоловнаНовини

Традиційне святкування «Водохреща»

 Опубліковано: 20 січня 2020, 16:56

Водохреща – одне з головних християнських свят. Воно починається ввечері 18 січня, коли всі православні відзначають Водохресний Святвечір Хрещення Господнє (Водохреща). Цей день знаменує кінець Різдвяних Святок, які проходять в період з 7 по 19 січня. Головним святковим обрядом є купання в ополонці.
Історія виникнення свята сягає корінням в далеке минуле, коли відбулося хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. У Біблії говориться про те, що в момент хрещення на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба, і одночасно голос з небес проголосив про те, що Ісус – Син Божий. Саме тому Водохреща називають також святом Богоявлення.
Напередодні, а також в день свята Водохреща, склався звичай на водоймах і в храмах здійснювати освячення води. Вважали, що вода, яка освячується в цей день, – найбільша святиня, здатна зцілити душу і тіло. Її намагаються зберегти протягом усього року, освячуючи по потребі речі, приймаючи її як ліки під час хвороби.
У наших предків існувало багато звичаїв, які обов'язково виконувалися кожною сім'єю і в кожному будинку. І вже стало традицією купання на Водохреща. Особливо часто біля ополонок можна зустріти людей, які мають якісь захворювання, – вони вірять у зцілення чудодійною водою. Звичайно, головною традицією є водне хрещення. Цей обряд проводиться і в наші дні. Вірять у те, що ця вода є такою ж чудодійною і святою, як і вода Йордану, в яку входив Ісус.
Таких традицій дотримуються багато жителів нашого краю. Знаючи, що з кожним роком стає все більше бажаючих зануритися в освячену воду, в річці Артополот, цього року пройшло традиційне святкування цього чудового свята. Лунали обрядові пісні у виконанні Народного аматорського хору української пісні «Явір» (кер. Л.Лобецька) та Народного аматорського фольклорного колективу «Злагода» (кер.Н.Іващенко). Потім відбулось Богослужіння та освячення води, яке провів отець Михайло, всі присутні перебуваючи в гарному настрої, виявили бажання викупатися в ополонці і таким чином набратися здоров’я до наступного Водохреща, змити усі негаразди, а також набратися позитивної енергії і бадьорості духу та тіла. Всіх бажаючих чекав смачний куліш, гарячий чай та вареники. Гарний настрій та заряд енергії — гарантований.

І.Михлик

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Водохреща

Виконавчий комітет



    Твіт