ГоловнаНовини

То був страшний навмисний злочин…

 Опубліковано: 29 листопада 2022, 09:40

Щороку в четверту суботу листопада вшановуємо пам'ять жертв Голодоморів в Україні, які організувала більшовицька влада.
Українці у ХХ сторіччі пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійснений сталінським режимом.
Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, - це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на впокорення українського селянства, знищення самостійних селянських господарств - соціально-економічних підвалин української нації.
90 років минуло. Світ визнав голодомор та засудив геноцид, який знищив мільйони українців. Та цього року вшанування пам'яті жертв сталінського режиму відбувається під час повномасштабної війни росії проти України. Знову проти українців застосовують геноцидні практики, адже агресор в цій війні переслідує ту ж саму мету, що й під час Голодомору - знищити нашу ідентичність, нашу культуру та мову. 
І сьогодні нащадки тих, хто пережив геноцид, докладають всіх зусиль - захищають не тільки незалежність України, а й виборюють право бути українцями у своїй вільній країні!!! 
Проблема голодомору знайшла широке висвітлення у дослідженнях українських і зарубіжних науковців. Болюча правда відображена і в художніх творах українських письменників, які зібрані в книжкових фондах бібліотек. Завданням книгозбірень є правдиве і повне висвітлення тих подій, щоб всі пам’ятали причини та наслідки страшного геноциду проти українського народу. Бібліотеки Заводської громади до 90-ої річниці Голодомору 1932–1933 років вшанували всіх вбитих голодом низькою заходів. 
В Публічній бібліотеці Заводської міської ради було організовано книжкову виставку-пам’ять «Забуттю не підлягає» та підготовлено відео хронометр пам’яті «Голодомор: душа горить і тане, мов свіча». В Biblio-ART майстерні для дітей було проведено хвилину скорботи «П’ять колосків пам’яті». Прослухавши повчальну казку про хліб і важливість його в житті людини, діти виготовили квітку – незабудьку, що символізує вшанування трагічних подій Голодомору в Україні. 
Заводська міська бібліотека підготувала відео годину скорботи «Ми в цій землі житами проросли, щоб голоду не знали люди вічно», в якій розкривається причина та наслідки геноциду. 
Нижньобудаківська сільська бібліотека організувала перегляд літератури «Запали свічку пам’яті», який висвітлює страшну правду про знищення голодом української нації.
26 листопада читачі Пісківської сільської бібліотеки приєдналися до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті». Для них було проведено День Пам'яті жертв Голодомору «Україна пам'ятає - світ визнає».
В Пісочанській сільській бібліотеці біля книжкової виставки-інсталяції «Ціна хлібної скоринки» для дітей було проведено хвилину пам’яті «Свічка плакала в скорботі» та майстер-клас з виготовлення символів пам’яті жертв голодомору – квітку Незабудку і пшеничний колосок. Слово «незабудька» – українське і походить від виразу «не забудь». Вона нагадує нам – не забувати жертв, які загинули на території України в 1932 – 1933 роках. 
Пам’ятаймо уроки історії, вшановуємо пам’ять загиблих і творимо наше майбутнє сьогодні!!!

То був страшний навмисний злочин

То був страшний навмисний злочин

То був страшний навмисний злочин

То був страшний навмисний злочин

То був страшний навмисний злочин

То був страшний навмисний злочин

Виконавчий комітет



    Твіт