ГоловнаНовини

Тайнопис вишивки – сакральні коди

 Опубліковано: 19 травня 2023, 15:26

В небі сонця золотий клубочок
Розсипає нитки промінні, 
Їх збирають рученьки дівочі
І гаптують цвіт на полотні.
(Максим Рильський)

Всі ми чули прислів’я: «Народитися в сорочці», що означає бути щасливим у житті. Слово «сорочка» тут вживається у своєму первісному значенні і, безумовно, - це вишиванка. 
Вишиванка для українців завжди була доленосною сорочкою, якій надавали величного змісту, кодуючи сакральними письменами-узорами свою долю. Це ж не просто кола, ромби, гілки і спіралі, ці фігури створювались десятки століть тому як унікальні символи. У часи, коли наші предки володіли магічним зв’язком зі світом Природи: рослин, тварин, небесних світил. Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди свого роду.

У давні часи процес вишивання можна було назвати ритуалом – за нього брались у визначені дні, із чистими світлими думками, закладаючи позитивну енергію у свою працю. Жінки не копіювали чужі узори, не відшивали їх з інших виробів чи схем, їх роботи були індивідуальними. Через кольори, лінії, візерунки створювала абсолютно унікальну річ, закодовану на добру долю для себе, чи рідної людини. Ці сакральні коди переносили на полотно з давніх віків, з роду в рід і до сьогодні.

Сучасні вишиванки дуже різноманітні: однотонні та різнобарвні, ніжні і масивні, вишиті квітами, птахами та геометричними візерунками… Для декого – це лише красивий одяг або данина моді, а для когось – це пам’ять, відтворена і збережена священна сила роду, енергії природи . Тому так шанують українці вишиванку, одягають її, пишаються нею у всі часи.

Шанують і оберігають українські традиції в Публічній бібліотеці Заводської міської ради. На День вишиванки в бібліотеці підготували фотозону із вишитими сорочками, які принесли читачі, та ляльками-мотанками, що виготовляли майстрині нашого міста. Першими відвідувачами, що із задоволенням робили фото, стали учні 4-х класів ліцею №2 Заводської міської ради із класними керівниками Кісенко Н.І., Хоменко Н.Г. та замісником директора з виховної роботи Голінченко Л.П., які прийшли на екскурсію до бібліотеки, вбрані у вишиванки з нагоди свята.

Завітали до бібліотеки у вишиванках і учасниці Клубу живого діалогу «МАК». Говорили про древні орнаменти: звідки походять, що символізують, як називаються в різних регіонах, які символи є чоловічі, а які жіночі. Виявляється, що ми дуже мало знаємо про українську вишивку, про символіку, що закодована у візерунках. Цю прогалину намагалися заповнити учасники Клубу і так захопилися, що засідання переросло у фотосесію, яка перемістилася із бібліотеки на природу. Заряджалися енергією від бузку, вишень, яблуньки, трави і кульбабок в вишиванках своїх бабусь та прабабусь, що несуть енергію роду.

Тайнопис вишивки

Тайнопис вишивки

Тайнопис вишивки

Тайнопис вишивки

Виконавчий комітет



    Твіт