ГоловнаНовини

Талант, що прагнув до зір…

 Опубліковано: 18 травня 2018, 08:30

…Він називав себе романтиком і мріяв прожити до 150 років. Він любив полювати, проте не залишив шансу спецорганам вполювати себе. Для нього цифра 13 була щасливою: народився 13 грудня 1893 року і запланував останню главу свого життєвого роману на 13 травня 1933 року. Це відомий письменник – Микола Фітільов (літературний псевдонім – Хвильовий).
На урочистому заході, який провела Заводська міська бібліотека №1, були присутні учні 10 класу Заводської ЗОШ №2 на чолі із заступником директора з виховної роботи Голінченко Лідією Петрівною та студенти Лохвицького механіко-технологічного коледжу ПДАА групи Т-14, разом зі завідувачкою навчальної бібліотеки Грибко Інною Євгенієвною,- вшанували пам’ять письменника, який 85 років тому 13 травня пішов з життя, наклавши на себе руки, і якому у грудні цього ж року виповнюється 125 років з дня народження (13 грудня 1893 р.).
Доля героїчна і трагічна водночас, доля – приклад, як зберегти свої принципи і переконання від фальсифікацій, відійти від пристосуванства і, нарешті, зберегти себе в пам’яті нащадків як порядну людину.
Назва Історико – краєзнавчого журналу - «Два банти Миколи Хвильового, або Талант, що прагнув до зір»… Виникає питання, а яке відношення до нашого міста має цей письменник? Як показує історія, Микола Хвильовий відвідав наше місто(тоді ще Сталінку) у квітні під час поїздки Україною як гість і друг тодішнього голови райкому партії та директора цукроварні. Це був страшний рік Голодомору в Україні і поїздка справила тяжке враження на письменника.
Бібліотекарі в ході Усного журналу нагадали про основні віхи біографії Хвильового, а присутній у читальному залі бібліотеки Дудник Іван Михайлович, член Всеукраїнської спілки краєзнавців, якому було надано слово, зупинився більш детально на поїздці Хвильового в Лохвицький повіт та сталінську цукроварню, про глибоку душевну трагедію поета з приводу Голодомору в Україні, навів ряд конкретних фактів нелюдського ставлення до народу з боку більшовицької влади. Аркадій Любченко писав у спогадах, що повернувся Хвильовий із гнітючим враженням – "Голод – явище свідомо організоване. Голод і розруха – хитрий маневр, щоб одним заходом упоратися з дуже небезпечною українською проблемою".
До уваги учасників заходу було запропоновано перегляд літератури за висловом Н.Давидовського «Життя митця – то геніальний міф, а правда потім, правда у безсмерті..», а також вони прослухали класичну музику за авторства І. – С.Баха, Моцарта, Ліста, Шопена, які звучали в честь пам’яті поета.

/Л.Єрмакова, завідуюча бібліотекою №1/

Виконавчий комітет



    Твіт