ГоловнаНовини

Прийшло двонадесяте свято - Водохреща

 Опубліковано: 19 січня 2018, 15:40

Прийшло двонадесяте свято - Водохреща, воно нагадує нам про чудесне Богоявлення Пресвятої Трійці на р.Йордан, де проповідував та охрещував пророк і предтеча Іоан Христитель.
Традиційно 19-го січня на посвяття вийшли і дорослі, і малі до річки Артополот. Як і в старі часи напередодні свята на річці вирубали ополонку, встановили Хрест (дерев'яний, бо зима завітала пізнувато і товщина криги не дала змоги вирубати льодяного хреста).
Чин великого освячення води провів настоятель церкви Апостола Івана Богослова протоієрей Володимир. Він окропив святою водою всіх присутніх та воду, яку люди принесли з собою щоб користуватися нею аж до слідуючого Водохреща.
Адже посвячена в цей день вода має чудодійні властивості: її вживають при хворобах, змазують хворі місця на тілі, лікують дитячі хвороби та ін. Зберігають її біля образів у скляному посуді.
Після освячення води найсміливіші окунулися в ополонці з хрещенською водою, бо ця вода захищає від усіх хвороб протягом року.
Художнє оформлення свята Водохреща забезпечили працівники МБК №1 (директор Краснолуцька Ю.В.). Це чудова музика із циклу "Водохрещенські пісні"; театралізована інсценізація свята Водохреща, на якій аматори сцени розповіли і нагадали присутнім про народні звичаї і обряди нашого народу - обрядові страви (кутя); приготування до Святвечора (12 пісних страв; пригощання худоби хлібом, а птиці - вареною пшеницею; про примирення між сусідами; прикрашання йорданського дерева яблуками; віншування зі святим вечором і сама вечеря.
Самодіяльні колективи міста дарували глядачам щедрівки та колядки (Народний хор української пісні "Явір", народний вокальний ансамбль "Дивоцвіт" дитячої музичної школи, хор "Злагода", дитячий хор ЗОШ №2, хореографічний колектив "Пролісок" та солісти Шишина С., Лобода Д., Пономаренко Д., Синящик Х.
В організації свята брали участь: відділ благоустрою при міській раді (начальник Корнієнко О.С.), КП "Комунсервіс" (директор Мельник В.Т.).
Спонсори: міська рада, ФОП Бузун В.Ф., ФОП Гриценко О.М., ФОП Шилін І.М., ФОП Антоненко Н.Д., ФОП Петренко А.О.
Всі, хто побував на святому хрещенні води отримали позитивний заряд на цілий рік від окроплення водою йорданською, від купелі, від українських обрядових пісень щедрівок і колядок, в який закладений сокральський зміст тисячолітнього досвіду минулих поколінь - бо вони також лікують і пророчать щасливу долю, багатий урожай, радість та достаток у домі.
З Йорданською святою водою,
Щоб Ісус, що охрестився,
Коли потрібно - заступився.
За весь наш рід і за родину,
За нашу вільну Україну.

Інші фото у фотогалереї, за посиланням: www.zv.gov.ua/gallery/19012018.html

Свято Водохреща

Виконавчий комітет



    Твіт