ГоловнаНовини

28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства

 Опубліковано: 29 травня 2023, 08:39

Всеукраїнський день краєзнавства було запроваджено відповідно до рішення VI з'їзду Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року. Датою святкування було визначено 28 травня.

Саме цього дня 1925 року в місті Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція з краєзнавства під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства. Від цієї дати, який вважається офіційною датою інституціоналізації вітчизняного краєзнавчого руху, веде відлік своєї історії Національна спілка краєзнавців України.

Метою свята було визначено підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентації практичних здобутків у цьому напрямку; залучення до вивчення та пізнання рідного краю широких верств населення; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями зацікавленими у розвитку краєзнавства.

Напередодні свята, в Публічна бібліотека Заводської міської ради учасники Клубу живого діалогу "МАК" зустрічалися із краєзнавцям нашої громади – Кулініч Оксаною Григорівною Дроб’язком Олександром Володимировичем та Мащенко Ларисою Олександрівною. Після огляду літератури про наше місто Заводське, якій була присвячена поличка на книжковій виставці «Є на світі моя Полтавщина, де червона цвіте калина», учасники Клубу із цікавістю прослухали краєзнавців: про їх діяльність та про те, що саме їх спонукало вивчати рідний край. І в житті кожного - це найрідніші люди, їх сім’я, бабусі і дідусі. Як і в житті Анни Коршунової: спочатку це були родинні історії, які відкрили для неї неймовірний світ, на перший погляд, звичайних речей домашнього вжитку. Але за кожним таким предметом стоїть своя, іноді непроста історія. Із таких розповідей складається історія села, міста, регіону, України і пишуться книги, в яких краєзнавці зберігають пам’ять про народні традиції та звичаї, код української нації.

Ця зустріч запам’ятається надовго слухачам заходу, які активно обговорювали виступи краєзнавців, задавали питання, розглядали давні вишивки та частини автентичного одягу. Ми дуже вдячні краєзнавцям за кропітку роботу, основною метою якої є: вивчення історії свого краю, відродження імен визначних діячів краю, збереження народних культурних традицій, щоб передати здобуте для наступних поколінь.

Всеукраїнський день краєзнавства

Всеукраїнський день краєзнавства

Всеукраїнський день краєзнавства

Виконавчий комітет



    Твіт