ГоловнаНовини

Відбулася мирна акція протесту громадськості міста

 Опубліковано: 27 липня 2017, 08:23

25 липня 2017 року в місті Заводське, біля брами елеватора, відбулася мирна акція протесту громадськості міста, про яку було заявлено зранку цього ж дня.
З чим же пов’язані ці події?
По-перше, у населення увірвався терпець від хаотичного руху великовагового транспорту (40 т. і більше) по вулицях міста.
По-друге, підприємство «РАЙЗ-цукор», власником якого є компанія «Укрлендфармінг» заборгувала до бюджету міста більше 4 млн. грн.
Сьогодні міський бюджет наповнюється на 70 %. На утримання дитячих садочків практично коштів не має, а це: заробітна плата педагогів та обслуговуючого персоналу, харчування дітей (батьківська плата становить 60 %, а решта – 40 % за рахунок бюджету; малозабезпечені харчуються 100% за рахунок бюджету), плата за енергоносії. Галузь освіти та культури не входить в зобов’язання місцевого самоврядування, а є державним зобов’язанням, на які кошти повинен виділяти районний бюджет.
В 2017 році в першому півріччі на фінансування дошкільної освіти з районного бюджету виділено 2 190 707 грн., міський бюджет для комфортного перебування діток в ДНЗ докладає на утримання садочків 1 551 957 грн., відповідно культура з району отримує – 407 883грн., з бюджету міста – 358 580 грн.
Зважаючи на ситуацію, яка склалася, направлене звернення до районної ради та фінансового управління з проханням направити 1,7 млн. грн. для фінансування дитячих садочків та культури, бо коштів в міському бюджеті не має. Відповіді міська рада ще не отримала.
Отже, можливий варіант передачі галузі освіти у 2018 році на фінансування з районного бюджету, бо міський бюджет просто не витримає такого навантаження.
Саме тому на акції протесту з присутніх була більшість працівників дитячих садочків, будинків культури, комунального підприємства, апарату міської ради, депутатів міської ради та небайдужих громадян міста.
Про акцію було повідомлено в районний відділ поліції.
Акція розпочалася о 18.00 – поліцейські приїхали о 18.35. Слова для коментарів відсутні!..
На акцію були запрошені голови Лохвицької РДА і Лохвицької районної ради. Ні один з них не приїхав. Ми розцінюємо це, як неповагу до громади міста і небажання підтримати Заводське. Для нас це не нове. У всі роки і помаранчеві, і білосині не поспішали підтримувати наше місто. Це було, коли житловий масив спиртокомбінату у двадцятиградусний мороз відрізали від тепла; це було, коли громада міста вийшла на захист міської лікарні, тоді також ніхто з районної влади не приїхав на збори громади.
Панове, ви переймаєте не кращі приклади поведінки своїх попередників. Явно, авторитет районної влади в очах заводчан падає все нижче і нижче.
Дуже прикро, що керівники підприємств компанії «РАЙЗ» вивели на противагу працівників елеватора, деякі з них викрикували неприємні речі.
Шановні, а ви користуєтесь послугами дитячих садочків? Ви відвідуєте культурно-масові заходи в місті? Вам приємно, коли вулиці міста прибрані чи розчищені від снігу? Невже Вам не подобаються елементи благоустрою, які прикрашають наше місто? Нічне освітлення? Можливо Вам не подобається, що дороги, які є комунальною власністю громади і які розбивають автомобілі, що безладно прямують до елеватора, ремонтуються за рахунок бюджету? Можливо Вам не до вподоби, що з бюджету міста виділено 1 млн. грн. на добудову школи, хоча це повноваження держави?
Оце все і ще багато іншого за що компанія «РАЙЗ» не бажає платити. Мало того, керівники підприємств компанії «РАЙЗ» «похазяйнували» в місті, повідкривавши всі можливі і неможливі проїзди до елеватора. І зараз та частина міста задихається від пилової завіси, яка стоїть стовпом цілими днями.
Ми розуміємо, що ви, шановні заробляєте бонуси у своїх хазяїв, але хіба ж за рахунок благополуччя цілого міста це робити?
Прикро за деяких громадян міста, які задавали питання: чого вийшла міська рада? Невже їм погано живеться?
Всі, хто вийшов на цю акцію, стали на захист громади міста. І Вас, шановні, ми будемо раді бачити слідуючого разу серед учасників акції.
А керівники компанії хай не думають, що вони приспали пильність заводчан. Якщо вони і встигнуть за час переговорів завезти пшеницю, то це не значить, що вони зможуть вивезти її з елеватора. Можна блокувати будь-які під’їздні шляхи, а простій вагонів коштує не дешево. До речі, вивозиться зерно саме по нашій землі, за яку «РАЙЗ» не сплачує до бюджету міста.
Маємо надію на те, що перемовини відбудуться і всі питання вирішаться.
В іншому випадку…
Люди побачили, що навіть короткотерміновою акцією вони змогли зрушити проблему. А якщо потрібно буде зібратися ще, можливо, до нас приєднається більше громадян: працівників освіти, охорони здоров’я, депутатів міської ради, які «не змогли» цього разу і всіх інших активних мешканців міста.
На сьогоднішній день результатом нашої акції є: домовленість про перемовини з керівництвом компанії «РАЙЗ», слабка обіцянка про перерахування частини боргу, участь керівників підрозділів компанії в засіданні колегії ради 31.07.2017 року.
Що ж будемо чекати… І відповідно діяти. Ще не вечір…

Виконавчий комітет



    Твіт