Головна Оголошення

Скажемо «НІ» домашньому насиллю в сім'ї! Куди звертатись та як діяти у випадку домашнього аб'юзу.

 Опубліковано: 26 грудня 2023, 09:04

У сучасному світі ґендерна рівність є важливим елементом суспільного прогресу і ключовою складовою євроінтеграційного процесу України. Забезпечення рівних можливостей та прав для всіх, незалежно від статі, визначає кращий шлях до створення справедливого та гармонійного суспільства.

Домашнє насильство — це не лише побої чи зґвалтування. Це й образи та приниження, заборона працювати чи контроль сімейного бюджету.

Виділяють 4 типи насильства:

- фізичне

Це умисне нанесення травм. Коли б’ють, штовхають, фізично обмежують свободу пересування чи створюють інші загрозливі для життя та здоров’я ситуації.

- психологічне

Коли особа чи група осіб своєю поведінкою та словами спричиняють емоційну невпевненість і нездатність захистити себе. Погрози, переслідування, залякування, цькування чи шантаж — це психологічна шкода.

- сексуальне

Зґвалтування, примушення до небажаного сексуального контакту, доторки до тіла без вашої згоди тощо.

- економічне

Коли умисно позбавляють доступу до коштів, житла, їжі, забороняють працювати, пошкоджують майно чи примушують до жебрацтва.

Будь-який із цих видів насильства є неприпустимим, і з ним необхідно боротися.

Постраждалі від домашнього та гендерно-зумовленого насильства мають право на отримання психологічної, медичної, правової та соціальної підтримки.

Якщо ви потребуєте консультації або роз’яснення з питань домашнього насильства слід звернутися за такими номерами телефонів:

102 – Національна поліція України;

0 800 213 103 – контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги;

0 800 500 335 або 116 123 – Національна «гаряча лінія» з питань протидії насильству та захисту прав дитини;

0 800 500 005, або з мобільного 116-123 (цілодобово) – Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації;

1547 – Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству. 0 535 635 548 – Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, насильства, зокрема сексуального, пов’язаного із збройним конфліктом, яка функціонує на території Заводської міської територіальної громади.

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО ПОЧИНАЄТЬСЯ З ДРІБНИЦЬ – НЕ МОВЧИ!

домашнє насильство



    Твіт