Головна Оголошення

«Робота для ВПО: ти потрібен»

 Опубліковано: 15 вересня 2023, 14:04

Державна служба зайнятості пропонує ряд сервісів та послуг, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО) на новому місці.
Послуги з працевлаштування
• Служба зайнятості сприяє працевлаштуванню ВПО та здійснює пошук підходящої роботи, у тому числі залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру, суспільно корисних робіт.
• Самостійний перегляд актуальних пропозицій роботи на Єдиному порталі вакансій або через чат-боти у Telegram та Viber. 
Професійне навчання
Професійне навчання безробітних за робітничими професіями, які користуються попитом на ринку праці, на замовлення роботодавця або для самозайнятості особи
Ваучер
Для ВПО, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, є можливість отримати ваучер на навчання (на сьогодні - це майже 27 тис. грн). Ваучери видаються за затвердженим Мінекономіки переліком професій і спеціальностей.
Надання грантів для створення або розвитку власної справи
У рамках проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатись ВПО:
• “Власна справа” - розмір мікрогрантів становить до 250 тисяч гривень;
• Грант учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей – від 250 тисяч гривень до 1 мільйона гривень.
Головною умовою отримання грантів є створення нових робочих місць.
Набуття статусу зареєстрованого безробітного 
Реєстрація безробітних у службі зайнятості відбувається у 2 способи:
• особисто, під час відвідування центру зайнятості;
• через портал Дія;
Для реєстрації в службі зайнятості та надання статусу безробітного необхідно подати заяву про надання статусу безробітного (у тому числі засобами електронної ідентифікації ) та пред’явити такі документи:
• паспорт;
• ідентифікаційний код;
• трудову книжку;
• документ про освіту;
• військово-обліковий документ (під час дії воєнного стану та проведення мобілізації); 
• довідку про взяття на облік як ВПО;
• інші документи згідно чинного законодавства (за потреби).

!!! Законодавчо врегулювано питання надання статусу безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем. Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю такі особи мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання ВПО особисто заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору, про що центр зайнятості повідомляє роботодавця, територіальні органи Пенсійного фонду і Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації). Датою звільнення вважатиметься наступний день після подання такої заяви.

Умови, розмір та тривалість виплати допомоги по безробіттю ВПО.
Допомога по безробіттю призначається з першого дня після дня надання статусу безробітного. Для визначення орієнтовного розміру своєї допомоги можна скористатися відповідною послугою чат-бота у Telegram.
Під час дії воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів. Для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) - не може перевищувати 360 календарних днів. 
Надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування ВПО 
• Компенсація на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб сплачується за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази. Максимальний розмір компенсації за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО – 13 400 грн.
• Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні сплачується за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту). Зарплата має бути не нижчою від розміру мінімальної заробітної плати. Сума компенсації щомісячно за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО – 6 700 грн. Максимальна загальна тривалість виплат – 2 місяці.
5. Контактна інформація
За більш детальною інформацією звертайтесь до Лохвицького управління Миргородської філії Полтавського обласного центру зайнятості м. Лохвиця, вул. Перемоги, 8 тел. +380661638747



    Твіт