Головна Оголошення

Пам'ятка щодо заразного вузликового дерматиту ВРХ

 Опубліковано: 4 травня 2020, 10:35

Заразний вузликовий дерматит (ЗВД) великої рогатої худоби (ВРХ) – контагіозне інфекційне захворювання що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей та слизових оболонок органів дихання та травлення. Джерелом збудника ЗВД є хворі тварини, основний шлях передачі механічний – членистоногими комахами, у тому числі кровососами – комарами, мухами.
Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби. Специфічні методи лікування не розроблені. Хворіє велика рогата худоба вівці, кози та жуйні дикі тварини. Хвороба включена до списку МЕБ та підлягає обов’язковій нотифікації.
Для уникнення поширення Україною зазначеного вірусу запроваджено заборону ввозу до нашої держави худоби та продукції з неї з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання.
Затверджено Інструкцію з профілактики та боротьби з заразним вузликовим дерматитом ВРХ.
З метою профілактики ЗВД потрібно:
- проводити обов’язкову ідентифікацію всього наявного поголів’я ВРХ відповідно до чинного законодавства;
- виводити тварин на пасовище лише після обробки їх засобами, що забезпечують захист від укусів комах;
- при постановці тварин на стійлове утримання після закінчення випасу проводити обов’язків клінічний огляд тварин та профілактичну дезінфекцію тваринницьких приміщень;
- проводити заходи, направлені на знищення стаціонарних ареалів мешкання комах.
При виникненні підозри щодо зараження тварин у домогосподарстві вірусом ЗВД власнику тварин слід протягом двох годин повідомити про це уповноваженого лікаря ветеринарної медицини. Уповноважений лікар повідомляє про підозру Головного державного інспектора ветеринарної медицини району та розпочинає епізоотичне розслідування з метою підтвердження або спростування присутності захворювання.



    Твіт