Головна Оголошення

Легалізація заробітної плати та зайнятості

 Опубліковано: 20 лютого 2024, 16:00

Що робити коли не вистачає страхового стажу.

Актуальною проблемою сфери трудових відносин є легалізація виплати заробітної плати та зайнятості, яка безпосередньо впливає на здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, пенсійне забезпечення працівників та наповнення бюджетів усіх рівнів.

Відповідно до законодавства розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітку працівника, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. У випадку, якщо людина працює нелегально, без оформлення трудових відносин, для держави вона вважається непрацюючою, а період, за який отримувала заробітну плату в «конверті», не зараховується до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.

Нагадаємо: страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, яка визначається розрахунково, як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата та підлягає сплаті щомісяця (з 01.01.2024 – 1562 грн. – 7100х22%; з 01.04.2024 – 1760 грн. – 8000х22%).

Звертаємо увагу, що право не сплачувати єдиного внеску під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового внеску. До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески.

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу для призначення пенсії ?

Якщо з’ясувалося, що у вас є неповні місяці страхового стажу, то законодавством передбачена можливість доплати для зарахування їх як повних місяців.

Як здійснюється така доплата ?

За нормами Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058), у страховий стаж для нарахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій мінімального страхового внеску. Однак якщо сплачена сума страхового внеску була менша за мінімальну, стаж відповідно зменшився, і для розрахунку пенсії його може не вистачити. Таке може бути, якщо люди працювали неповний робочий день, були прийняті на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнені не останнім днем тощо. У такому випадку людина може здійснити доплату до мінімального страхового внеску, звернувшись із заявою до органу Пенсійного фонду.

Як розраховується розмір доплати ?

Передбачено здійснення доплати до мінімального страхового внеску за відповідний місяць виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати. Мінімальний страховий внесок на сьогодні становить 1562 грн. (мінімальна заробітна плата 7100 грн, помножена на 22%); з 1 квітня -1760 грн. (мінімальна заробітна плата 8000 грн, помножена на 22%).

А ось з’ясувати, чи є в людини неповні місяці стажу можна онлайн на Вебпорталі Пенсійного фонду України за допомогою довідки ОК-5 чи особисто у відділенні Пенсійного фонду (при собі треба мати паспорт та ідентифікаційний код). Водночас треба пам’ятати, що доплата не здійснюється за місяці, у яких відсутні нарахування та сплата внесків.

Отже, у разі коли не вистачає стажу для призначення пенсії, особи можуть скористатися своїм правом самостійно здійснити доплату до мінімального страхового внеску.

В умовах повномасштабної війни одним з головних чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави, має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави.

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області



    Твіт