Головна Оголошення

Управління Держпродспоживслужби в Лохвицькому районі інформує

 Опубліковано: 8 червня 2017, 14:35

Відповідно до повідомлення Держпродспоживслужби від 30.05.2017 року № 602-122-17/4777 серед мешканців м. Києва зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм, один з них летальний, які пов’язані із вживанням риби в’яленої промислового виробництва,придбаної у торгівельній мережі міста. Всі купували в’ялену рибу в столичних супермаркетах. Брали лящів,коропа і тараню.
Крім того,22 травня випадок захворювання на ботулізм зареєстровано в Полтавській області та Сумській області. Потерпіла 31-річна мешканка Полтавського району. Своє захворювання вона пов’язує із вживанням риби в’яленої,придбаної в одному з торгівельних павільйонів у с. Терешки Полтавського району. На даний час епідеміологічне розслідування продовжується.
Відповідно до оперативної інформації Держпродспоживслужби за 31.05.2017 року за результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві встановлено, що виробником рибної продукції,яка реалізувалась гіпермаркетом «Караван» та супермаркетом «Мегамаркет» є ФОП Меркулов А.В.,а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.
В ході проведення заходів державного нагляду та комісійних перевірок прошу взяти до уваги, що наразі за результатами проведено перевірки підприємства ФОП Меркулова А.В.,м. Світловодськ Кіровоградської області здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.
Громадянам Держпродспоживслужба рекомендує тимчасово утриматись від вживання в їжу будь-якої в’яленої риби,особливо звернути увагу на продукцію виробництва ФОП Меркулов А.В., та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торгівельних межах в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу.
Ботулізм- тяжке токсично –інфекційне захворювання. Розвивається після вживання продуктів із вмістом ботулітичного токсину, який накопичується у зіпсованій їжі, в без кисневому середовищі (в’ялена, копчена продукція, тушонки). Симптоми виникають у продовж доби-нудота,блювота,пронос,біль у животі й голові. М’язи болять, як при підвищеній температурі. В очах мерехтить, перед очима сітка. Людина відчуває спрагу й сухість у роті. Хвороба розвивається дуже швидко.
Коли купуєте рибу чи ковбасу-нюхай чи не тхне. Не беріть товарів із рук. Відмовтеся від здутих чи протермінованих консервів. Небезпечною може бути навіть домашня тушонка, якщо має смак прогірклого масла.
Але попри це варто зауважити,що як правило, продукти уражені ботулотоксином, можуть і не змінювати смак,колір,запах. Уражені ділянки,як правило розміщуються точково.
Про наявність в реалізації рибної продукції виготовленої ФОП Меркуловим А.В. прошу проінформувати управлінні Держпродспоживслужби в Лохвицькому районі.
 
В.о. начальника управління
Держпродспоживслужби в Лохвицькому районі О.В.Іванина



    Твіт