ГоловнаНовини

Заводська музична школа – одна з кращих у області

 Опубліковано: 25 березня 2019, 17:11

16 березня 2019 року, у м. Полтава, в концертних залах музичного училища ім. Миколи Лисенка пройшов вже традиційний обласний конкурс виконавської майстерності «Юний віртуоз Полтавщини», в якому взяло участь 455 учасників із 38-и мистецьких шкіл Полтавщини. Конкурсне журі визначало переможців у кількох номінаціях: фортепіано, струнно-смичкові інструменти, духові дерев’яні інструменти, гітара та інші. І вихованці Заводської музичної школи – в числі переможців.

Де проводять вихідні звичайні люди? На городі, за телевізором, на відпочинку на річці… А от викладач Заводської музичної школи Валентина Іванівна Возняк проводить їх з дітьми. З нашими дітьми, вкладаючи в них любов, свою майстерність і високі моральні цінності.

І зовсім не дивно, що її учні традиційно займають на обласних конкурсах призові місця. Цього року вже неодноразовий призер обласних конкурсів по класу гітари, Савченко Віталіна, здобула почесне 1-е місце, був відзначений дипломом і Власенко Назар, впевнено підтягуються до них і решта учнів Валентини Іванівни.

Про конкурс юних піаністів хочу розповісти окремо, оскільки мав щастя бути на ньому присутнім. Зауважу, що я не музикант-професіонал, тому напишу так, як відчув.

Почувши виступи учасників, і сподіватися не смів на якесь місце. Навіть позмагатися з такими дітками і зайняти серед них останнє місце – теж була б велика честь. Без перебільшення. Звичайно, успішний виступ дітей – це командна робота. Самих дітей, батьків, але в першу чергу, це титанічна праця Викладачів, які сіють в наших дітей доброту, любов до прекрасного, свій талант і професійний досвід.

Коли почався конкурс, я був буквально вражений від виступу першого учасника. Надалі шок від виступів конкурсантів тільки наростав – грали всі неймовірно і просто захмарно, діти зі звичайних містечок і райцентрів Полтавщини. Деякі, не зважаючи на свій юний вік (6-9 років), майстерно грали майже консерваторську програму. Фортепіанна школа Полтавщини справді дуже сильна. Шок і здивування, змішані з гордістю за земляків, перехоплювали подих. Виступали дітки 6-ти років, але грали на такому рівні, що в мене виникло небезпідставне побоювання і питання: що ми тут взагалі робимо, і чи нам змагатися з такими дітьми, яким навіть Китай позаздрив би? Вдома бо, щоб якось зацікавити дітей грати на фортепіано, ми періодично включаємо їм відеоролики з Ютуба з виступами китайських дітей-вундеркіндів. Ролики з мільйонними переглядами. Що можу сказати після цього конкурсу? – «Китай відпочиває» - наші, полтавські діти, грають не гірше, просто батьки не роблять з того шоу, та й що за диво – дитина-вундеркінд… у нас, на Полтавщині, з такими Викладачами… У нас це не диво – це просто Полтавщина :).

В номінації «Фортепіано» учень Заводської ДМШ посів друге місце (Хоменко Мирослав, клас викладача Стеценко Марії Кирилівни), розділивши його з юною піаністкою з м. Кременчука Пишною Анастасією. Дівчинка грала справді захмарно.

У моїй свідомості відбувся переворот. Маємо на кого рівнятися і кого намагатися наздогнати, і вже не талановитих китайців, а наших же земляків.

Та й не секрет: Микола Лисенко родом з Полтавщини, Ісак Дунаєвський – з Лохвиці, Нестор Городовенко – з наших Венслав. У Лохвиці живуть і в Заводському викладають Марія Кирилівна Стеценко і Валентина Іванівна Возняк.

Принагідно хочу подякувати і директору Заводської ДМШ Микитенко Жанні Вікторівні, яка змогла зібрати такий зірковий колектив Викладачів-професіоналів, у дбайливих руках яких звичайні діти стають не тільки переможцями престижних обласних конкурсів, а й просто Людьми, захопленими світом музики. Це більше.

А ще, без пустої балаканини про майбутні об’єднання в ОТГ, колектив викладачів Заводської ДМШ вже покриває своєю опікою не тільки м. Заводське (і 1-у, і 2-у школи), але й с.Токарі і навіть с.Піски.

Окремих теплих слів заслуговує і викладач по класу бандури Назаренко Олена Григорівна, учні якої не тільки традиційно займають перші місця на обласних конкурсах, але й є учасниками всеукраїнських бандурних заходів, навчаються в музичних училищах і консерваторіях.

Окрім викладацької і педагогічної діяльності, колектив Заводської ДМШ періодично радує мешканців м.Заводське та м. Полтави своїми виступами на відкритих концертах.

Постійним учасником обласних мистецьких заходів є інструментальний ансамбль викладачів Заводської ДМШ «Колорит» (керівник Кузьменко Ольга Михайлівна), який рівнем своєї майстерності просто вражає слухача. Проте, з цим ансамблем справді існує серйозна проблема – в межах Лохвицького району немає концертного залу, відповідного їх професійному рівню. Без перебільшення, Національний будинок органної і камерної музики підійшов би краще, але, враховуючи стан наших доріг…

Ці люди, вчителі музичних шкіл – взагалі неймовірні. Вони стільки вкладають в дітей, живуть ними, сіють себе в них… Саме вони приклад служіння Україні, служіння дітям, служіння майбутньому України. Ось це справжній патріотизм, а не люди з прапорцями і табличками «вибєрі мєня», яких ми незабаром матимемо неприємність бачити.

Наостанок, хотів би закликати всіх батьків, дітки яких незабаром підуть до школи чи вже «гризуть граніт науки»: не пропустіть можливості привести дитину до музичної школи, школи мистецтв, школи духовності. Музика збагачує, вона дарує дитині ще один вимір відчуттів, вводить її у світ прекрасного. І, перефразовуючи Ф. Енгельса, скажу, що саме музика робить дитину Людиною. Було би тільки бажання у батьків.

Те, що даєте нам Ви, Викладачі-музиканти, неможливо переоцінити. Дякуємо Богові за Вас! Здоров’я Вам, наснаги, рясних Божих благословінь і бажання і надалі здійснювати свій подвиг! І просто величезне людське Дякую.

Віталій Хоменко

Виконавчий комітет



    Твіт