ГоловнаНовини

Як уникнути отруєння бджіл

 Опубліковано: 4 лютого 2020, 17:00

В період масового цвітіння , коли бджоли збирають мед, а рослини обробляють пестицидами від шкідників , хвороб та бур’янів виникають непорозуміння між бджолярами та аграріями.
Отруєння бджіл спостерігається у весняно-літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння ріпаку та соняшнику. Пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з нектаром і пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція. Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати які застосовують проти шкідників. Так, за даними науковців, у 95% випадках хімічний токсикоз викликають саме ці речовини, в 4% – гербіциди і лише 1% припадає на інші агрохімікати.
Тому перед початком нового вегетаційного сезону хочу ще раз нагадати прості правила які збережуть бджіл та забезпечать гарний урожай.

Правила для аграріїв:
1. Не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки попередити органи місцевого самоврядування, через засоби масової інформації, оголошення в людних місцях, телефонні дзвінки, СМС повідомлення населення та пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ.
При цьому необхідно вказати:
а) точну дату обробки;
б) територію і культури;
в) назву препарату;
г) форму і методи застосування;
д) ступінь токсичності і строки ізоляції бджіл.
2. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
3. Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися тільки препаратами, офіційно дозволеними «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених в Україні».
4. Не проводити авіаційні обробки пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче ніж 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік.
5. Забороняється залишати в полі невикористані розчини пестицидів, також категорично забороняється обробка пестицидами ентомофільних сільськогосподарських рослин та рослинності в лісосмугах в період їх цвітіння навколо оброблюваних полів. У разі крайньої необхідності використовують найменш токсичні пестициди або біопрепарати. Проводять їх у період відсутності льоту бджіл у ранкові (до 10) та вечірні (18-22) години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика.

Правила для бджолярів:
1. Зареєструйте пасіку за місцем проживання фізичної особи або за місцем знаходження юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.
2. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюєте відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок. Пасічник має зареєструватися у сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати як сільські ради, так і сусідні господарства про місця перебування своїх пасік, а сільський голова зобов'язаний попередити аграріїв, що на даній території розташована пасіка.
3. На кожній пасіці, павільйоні або платформі, помістіть на видному місці табличку із зазначенням імені, адреси й номера телефону пасічника.
4. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку: вивезти пасіку в безпечне місце (3-5 км), ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім’ї в зимівник. Терміни ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності та періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Обробляють посіви переважно препаратами другого та третього класу небезпеки. Так, при обробці пестицидами 2 класу небезпечності (фастак, карате зеон, нурел Д), обмеження льоту бджіл становить біля 3-4 діб, а третього класу (моспілан, матч, більшість фунгіцидів, гербіцидів, біопрепарати) – 1-2 доби. Терміни ізоляції збільшуються на 1-2 дні при зниженні температури та підвищенні вологості повітря.
5. Якщо сталося отруєння бджіл: скоротіть гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, відповідно до їхньої сили. Першочергово виймайте медові й пергові рамки, особливо зі свіже принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами, забезпечуйте сім’ї бджіл водою, наливаючи її в стільники, годівниці. Підгодовуйте цукровим сиропом. Підсилюйте ці сім’ї по мірі виходу молодих бджіл. Запропонуйте керівництву господарства на території якого зареєстрована пасіка відшкодувати завдані збитки добровільно. Якщо керівництво не погоджується, слід звернутися до сільського голови із заявою про створення комісії для обстеження пасіки та обробленого пестицидами поля і відбору зразків для проведення дослідження.
До складу комісії мають входити: ветеринарний лікар, зоотехнік, спеціаліст з захисту рослин, представник виконкому місцевої влади, бажана присутність представника господарства, що проводило хімічні обробки.
Комісія обстежує всі бджолосім'ї та робить висновок про повну або часткову втрату бджіл та відбирає зразки підмору, про що складається акт. Також обов'язково відбирають зразки рослин з обробленого поля, про що також складається відповідний акт комісії. Зразки надсилаються до обласної ветеринарної лабораторії для проведення експертизи за поданням ветеринарного лікаря. Якщо висновком експертизи буде доведена загибель бджіл через обробку поля пестицидами, тоді можна звертатись до суду надавши крім висновку експертизи такі документи:
а) Ветеринарно-санітарний паспорт пасіки з щорічними відмітками про те, що бджоли на пасіці є здоровими;
б) Довідка із сільської ради із зазначенням адреси та кількості бджолосімей;
в) Довідку про належність обробленого пестицидами поля, його площі, культури та відстані його місцезнаходження від пасіки. Таку довідку може надати відділ Держкомзему або сільська рада;
г) Про використання для обробки сільгоспугідь певного препарату має свідчити журнал хімічної обробки посівів, який заповнюється агрономом або відповідальною особою господарства;
д) Доказом завданої шкоди може слугувати довідка зареєстрованої пасічницької організації або відділу статистики про вартість бджіл та продуктів бджільництва.

Пам’ятайте! Сільськогосподарське виробництво та бджільництво залежне одне від одного! Тільки спільними зусиллями та взаємоповагою, дотриманням простих правил можливо забезпечити підвищення урожайності перехресно запилюваних рослин, зберегти здоровими бджіл та отримати корисні , екологічно чисті продукти бджільництва.

В.О. Залізняк головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Виконавчий комітет



    Твіт