ГоловнаНовини

У Полтавській ОДА обговорили з головами РДА ремонт і утримання доріг

 Опубліковано: 23 червня 2018, 10:48

В приміщенні Полтавської ОДА під головуванням першого заступника голови обладержадміністрації Андрія Пісоцького за участю в. о. директора ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Олексія Басана відбулася нарада з головами РДА. Тема — ремонт та утримання доріг місцевого значення.

Обговорили з керівниками районів ситуацію по ремонтах місцевих доріг станом на сьогодні, взаємодію балансоутримувача й замовника з підрядними організаціями та послідовність дій при виникненні потреби в позаплановому ремонті.

Андрій Пісоцький зазначив, що саме повернулися з Міністерства інфраструктури, де й обговорювався ремонт місцевих доріг:

— Потрібна чітка вертикаль взаємодії. Коли у вас на дорогах виникають проблеми, ви мусите знати про це першочергово й одразу вирішувати, як і до кого з цим звертатися.

Загальна сума субвенції, виділеної на обласні дороги складає 588 млн грн. На сьогодні понад 110 млн грн з виділеної суми передбачені на експлуатаційне утримання. Це поточний дрібний ремонт, організація та безпека дорожнього руху, зимове утримання, роботи з прибирання, аварійні роботи та роботи з інженерно-технічного забезпечення. Решту коштів витратять на поточний середній і капітальний ремонти. Тендери вже оголошені і опубліковані на порталі ProZorro.

Замовником робіт при цьому може виступати виключно балансоутримувач ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області». Його керівник Олексій Басан розповів про можливі наслідки нерозуміння такого підпорядкування:

— Вже була спроба без договорів, відповідних дозволів і нашого погодження розпочати якісь ремонтні робити. З юридичної точки зору це тягне за собою кримінальну відповідальність і відповідне відшкодування збитків. Ніхто не може робити ремонт на дорогах, за які ми відповідаємо, без нашого відома. Тим більше, за такий неякісний ремонт з нас же запитають.

Обговорили, як мусить відбуватися взаємодія з державним підприємством. Ні сільради, ні ОТГ, ні РДА не можуть прямими договорами залучати субпідрядників до ремонту доріг. На сьогодні, говорить посадовець, вже визначений генпідрядник, який визначає субпідрядників по районах. 

— Зараз розпочаті майже по всій області ямкові ремонти. Раніше цим опікувалася Служба атомобільних доріг, — говорить Олексій Басан. — І вчора в Міністерстві йшла мова, що десять років фактично місцевими дорогами ніхто не займався. Всі кошти йшли на дороги державного значення. Цього навіть ніхто не приховує й не заперечує. Тому дороги нам дісталися в такому жалюгідному стані.

Андрій Пісоцький запропонував зустрітися з підрядниками на початку наступного тижня. Тож нарада з керівниками районів, але вже за участю виконавців робіт, повинна відбутися вже 26 червня. Голови РДА мають проаналізувати хід виконання ремонтів і стан відремонтованих ділянок. Чи справляються вони з довіреними завданнями. 

— Ми повинні платити кошти за якісно зроблену роботу і якісний ремонт, — зазначив Андрій Пісоцький. — Якщо є недоліки, вони повинні їх виправити, інакше ніхто жодної копійки не отримає. Ми повинні бути вимогливими, збиратися на початковому етапі і контролювати виконання робіт упродовж всього виконання.

/Прес-служба Полтавської ОДА/

Виконавчий комітет



    Твіт