ГоловнаНовини

Позиція науково-технічної ради Держводагентства щодо порушення гідрологічного режиму р.Сула

 Опубліковано: 11 листопада 2019, 16:37

Як раніше інформувало Держводагентство, питання щодо екологічного стану р. Сула розглядалося 6 листопада науково-технічною радою Агентства.

Зокрема, детально розглядався робочий проєкт «Відновлення гідрологічного режиму та екологічного стану р. Сула в Лохвицькому районі Полтавської області», який був розроблений Державним регіональним проектно-вишукувальним інститутом «Дніпродіпроводгосп».

У результаті розгляду проєкту членами науково-технічної ради було визнано його цілком незадовільним.

Зокрема, на думку всіх членів науково-технічної ради, даний проєкт не спроможний забезпечити відновлення гідрологічного режиму та екологічного стану р. Сула.
Заходи, які вже реалізовані відповідно до проєкту не призвели до поліпшення стану р. Сула, а навпаки нижче за течією стан річки значно погіршився.

Члени ради також взяли до уваги думку громадськості, яка, у свою чергу, вказала, що роботи з розчищення русла, зрізання берегів та природних перекатів здійснювалися та були запроєктовані на ділянках, які розташовані упритул до приватних ділянок «окремих осіб» Лохвицького району, та безпосередньо на території гідрологічного заказника державного значення «Середньосульський».
Відповідно, зазначені природоохоронні заходи мають сумнівну необхідність.

У результаті члени ради вказали розробнику проєкта на:

  • неврахування всіх ризиків та можливих негативних наслідків робіт для всієї річки (а не окремих її частин), що виконувалися за проєктом;
  • відсутність техніко-економічного обґрунтування проведення робіт з поліпшення екологічного стану річки Сула, що призвело до використання локального підходу при проектуванні, а не комплексного;
  • технічні рішення, що були спроєктовані, не відповідають європейським підходам щодо відновлення річок;
  • всі заходи, що були здійснені в рамках проєкту, визнані такими, які нехтують всіма науковими підходами до проєктування робіт екологічного спрямування;
  • хаотичність та цілковиту неефективність попередніх проєктів, що розроблялися для оздоровлення р. Сула.

Одночасно, через відсутність належної координації дій та контролю за врегулюванням проблемних питань, пов’язаних із гідрологічним режимом р.Сула, роботу Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області визнано незадовільною. А також, рекомендовано спільно з Басейновим управлінням водних ресурсів середнього Дніпра переглянути лінійну схему р. Сула та можливості регулювання стоку для підтримання водності річки в подальшому.

Крім того, науково-технічною радою рекомендовано органам місцевої влади, які є розпорядниками бюджетних коштів, у подальшому залучати до консультацій профільних фахівців, експертів, науковців до прийняття проєктних рішень та виділення коштів на їх реалізацію.

Також, науково-технічною радою рекомендовано Полтавській обласній державній адміністрації, обласній раді та Лохвицькій районній державній адміністрації співпрацювати з басейновою радою середнього Дніпра щодо розгляду проєктів, пов’язаних з водним фактором.
Адже з наступного року басейнові ради будуть відігравати провідну роль в частині формування плану заходів із досягнення «доброго» стану вод.

Ці кроки повністю відповідають європейським підходам із сучасного водного менеджменту.

Виконавчий комітет



    Твіт