ГоловнаНовини

Офіційно: Обов’язки голови бюджетної комісії облради тимчасово виконуватиме заступник

 Опубліковано: 28 березня 2019, 08:43

Миколу Бондара тимчасово відсторонили від виконання обов’язків голови бюджетної комісії Полтавської обласної ради, без виключення його зі складу комісії, як голови. Рішення прийняли більшість членів комісії у відповідності до законодавства та Регламенту облради. Все через те, що Микола Бондар не виконував свою роботу належним чином та ігнорував зауваження колег.
Роботу голови комісії Миколи Бондара більшість членів комісії визнали незадовільною.

25 березня 2019 р. на засідання комісії облради з питань бюджету та управління майном, яке було скликано за ініціативи більшості її членів, тимчасово відсторонили від виконання обов’язків її голову Миколу Бондара, без виключення його зі складу комісії, як голови. Причиною такого рішення стало неналежне виконання Миколою Бондарем своїх обов’язків. До цього неодноразово надходили скарги на його роботу від членів комісії, але він на них не реагував.

Заяву про тимчасове відсторонення голови комісії від виконання обов’язків, без виключення його з її складу, як голови, вніс депутат Віталій Бабак. Її підписали більшість членів комісії:

  • Віталій Бабак
  • Володимир Говоренко
  • Руслан Ляшко
  • Фахраддін Мухтаров
  • Андрій Сімонов
  • Іван Сидоренко
  • Ірина Степаненко
  • Юрій Тимоха
  • Віктор Щуров

Кожен з членів комісії має свої аргументи стосовно тимчасового відсторонення Миколи Бондара, але всі вони сходяться в одному — робота голови є незадовільною і свої обов’язки він виконував неналежним чином. Комісія з таким керівником не могла повноцінно працювати.

Аргументи членів комісії

Іван Сидоренко переконаний — комісії, як такої, не існувало. Робота не була організованою. Комісія не контролювала ні надходження до бюджету, ні використання коштів. Вона не працювала у повному обсязі.

Руслан Ляшко, наголосив, що комісія має працювати системно, а не лише збиратися за день або 2 до сесії облради. Депутат переконаний, що засідання треба проводити не рідше, ніж 2 рази на місяць.

Мухтаров Фахраддін Аладдін-огли теж погодився з неналежним станом роботи комісії. Він наголосив, що Микола Бондар не бачив і не чув інших членів, хоча комісія — це колегіальний орган.

Володимир Говоренко зі свого боку згадав про випадки, коли навіть питання, які не підтримувала комісія, виносилися до зали облради на голосування.

Андрій Сімонов розповів, що неодноразово були випадки, коли члени комісії отримували питання прямо перед засіданням, що не давало змоги їх вивчити та надати свої пропозиції та зауваження. Вказане також свідчить про незадовільну організацію роботи комісії. Хоча як до людини особисто претензій до Миколи Бондара нема.

Юрій Тимоха вважає, що комісії потрібно провести роботу над помилками. Головна мета її діяльності — щоб були задоволені люди. Зараз цього немає.

Віталій Бабак також наголосив на тому, що треба змінювати формат роботи комісії. Бо зараз її члени стали статистами. На його думку, потрібно повернути контроль над належним використанням коштів з обласного бюджету.

З ними погоджується і Віктор Щуров. Він впевнений, що потрібен ґрунтовніший контроль за використанням коштів. Крім того, він нагадав про проблеми з затвердженням плану роботи комісії. Його тричі виносили на голосування, але жодного разу не підтримали, оскільки голова комісії його так і не доопрацьовував.

Я погоджусь із думками своїх колег та відзначу, що депутати не мали достатньо часу для ознайомлення з питаннями, які виносились на розгляд комісії. Комісія не виконувала ті повноваження, які на неї покладені. На голову комісії покладено обов’язок організації її роботу. З огляду на те, що тричі поспіль голова комісії не зміг систематизувати, впорядкувати та відкоригувати пропозиції членів комісії по плану роботи на 2019 рік, мною та секретарем комісії Іваном Сидоренком було підготовлено та надано проект плану роботи на цей рік, який проголосувавши затвердили на засіданні 25.03.2019 р.

Микола Бондар самоусунувся, а члени комісії тимчасово відсторонили його від виконання обов’язків голови комісії, без виключення його зі складу комісії, як голови

Після відмови вносити на голосування включену до порядку денного та розглянуту по суті на засіданні комісії заяву про своє тимчасове відсторонення Микола Бондар залишив залу. На думку членів комісії, це не що інше, як самоусунення від виконання своїх прямих обов’язків. Враховуючи, що засідання комісії було повноважним (присутня більшість членів комісії 9 осіб), а засідання було не закрите, оскільки за це не голосували, секретар Іван Сидоренко запропонував продовжити роботу комісії за головуванням заступника голови Ірини Степаненко згідно п. 11 Положення про постійні комісії обласної ради.

— Його самоусунення від виконання обов’язків голови комісії фактично перешкоджає реалізації депутатами своїх прав і обов’язків, — відзначив Іван Сидоренко.

Цю позицію підтримали всі члени комісії, що продовжили роботу. Більшість членів від загального складу комісії проголосували за те, щоб тимчасово відсторонити Миколу Бондара від виконання обов’язків голови комісії, без виключення його зі складу комісії, як голови, а виконання повноважень голови комісії поклали на заступника Ірину Степаненко.

Відповідно до ч. 2 ст. 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» постійні комісії обираються радою на строк її повноважень у складі голови і членів комісії. Всі інші питання структури комісії вирішуються відповідною комісією. Відтак відсторонення Миколи Бондара від виконання обов’язків голови комісії не є його зміною, переобранням чи виключенням з комісії, що є прерогативою виключно обласної ради, а є лише повноважним структурним рішенням комісії.

Ніхто з членів комісії не підміняє функції, які є виключною компетенцією пленарного засідання обласної ради. Комісія лише вирішує своє структурне питання без зміни її складу та кількості для оперативної організації її роботи та виконання покладених на комісію обов’язків.

Наголошую, що правову оцінку діям членів комісії, на незаконність яких посилаються деякі з депутатів Полтавської обласної ради, може надати виключно суд. Всі інші власні бачення є лише особистою думкою кожного та небажанням працювати на користь всієї громади Полтавської області.

Протокол засідання вже зареєстрований в обласній раді, а результат розгляду питань порядку денного комісії підлягає до виконання.

Ірина СТЕПАНЕНКО,
депутат Полтавської обласної ради, заступник голови комісії з питань бюджету та управління майном

Виконавчий комітет



    Твіт