ГоловнаНовини

Народу рідного душа у пісні українській переллється

 Опубліковано: 29 листопада 2018, 13:10

Поважну дату своєї історії – 65 років на сцені відзначив народний аматорський хор української пісні «Явір» Заводського МБК № 1. На ювілейний концерт прийшло багато шанувальників творчості колективу. Кожна зустріч з ним завжди бажана для глядачів.
Хор «Явір» був заснований в далекому 1953 році при Будинку культури цукрового комбінату. Про ті події ми можемо дізнатися сьогодні лише з дбайливо збережених фото та розповідей старожилів. 
Історія їх спільної творчості, що ось уже 65 років приносить насолоду глядачам, розпочалася надзвичайно просто: директор цукрового комбінату виступив з ініціативою об’єднати працівників підприємства та мешканців селища Сталінка у хоровий колектив. Першим керівником хору став Михайло Петрович Гринь. Почалася творча праця: підбір репертуару, довгі репетиції і, нарешті, довгоочікуваний перший вихід на сцену. В 1954 році хоровий самодіяльний колектив вперше постав перед публікою і відразу здобув прихильність глядачів. Впродовж багатьох років хор Будинку культури Лохвицького цукрового комбінату виступав як на сценах рідного краю, так і в різних куточках нашої України, і завжди з успіхом.
Михайло Петрович Гринь - Заслужений працівник культури України, кавалер Ордена Знак Пошани - був незмінним керівником хору близько 40 років. 40 років відданої праці на культурній ниві. За веселу вдачу, добрий гумор всі, хто знав Михайла Петровича, любили його і поважали. Тому і пісні, які підбиралися для колективу, були, здебільшого, веселими і запальними. 
З 1980 року керівником хору став Олексій Павлович Корнієнко – лауреат і дипломант першого та другого Всесоюзних фестивалів народної творчості, лауреат республіканського огляду хорових колективів, Почесний громадянин міста Заводське. Олексій Павлович віддав колективу багато вмінь і зусиль заради підвищення виконавської майстерності хору. Він відкрив нову епоху в житті хорового колективу, талановито добираючи та обробляючи українські народні пісні. За цей час хор «Явір» став окрасою і гордістю нашого міста та району, діамантом хорової культури України. З аматорів вони перетворились на справжніх професіоналів! 
За творчі досягнення у розвитку самодіяльного мистецтва, значний вклад у скарбницю української національної культури, високу виконавську майстерність хору української пісні «ЯВІР» Будинку культури відкритого акціонерного товариства «Лохвицький цукровий завод» було присвоєно у 1998 році звання «НАРОДНИЙ САМОДІЯЛЬНИЙ КОЛЕКТИВ».
Це звання хор неодноразово підтверджував своєю працею, своїми виступами. Ювілейні концерти хорового колективу в будинку культури завжди відбувалися з аншлагом. У жовтні цього року хор в черговий раз гідно підтвердив високе звання народного колективу.
Корнієнко Олексій Павлович був присутній на ювілейному концерті і побажав всім учасникам здоров’я і щасливої життєвої долі, нових творчих здобутків у справі примноження духовних цінностей українського народу!
Із словами спогадами виступила Антоніна Іллівна Савченко, яка є незмінною учасницею хору вже близько 40 років. Всі присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять засновника хору М.Гриня та всіх учасників хору, хто відійшов у вічність.
Летять роки, змінюються суспільні устрої, на зміну одним поколінням приходять інші зі своїми смаками, уподобаннями, поглядами на життя. Але народна пісня, щира і мудра, лишається жити вічно. Саме таку невмирущу пісню впродовж багатьох років популяризує уславлений хор «Явір». Наші хористи – люди особливі. І можливо, їх не так багато, та кожен з них на вагу золота. Сьогодні в колективі залишаються ветерани хору, які не уявляють себе без пісні, і ті, хто прийшов у колектив 10-15 років тому, а також молоді учасники. Саме завдяки цим творчим ентузіастам українська пісня розквітає новими барвами.
Нинішній керівник хору, Людмила Василівна Лобецька, впевнено прийняла творчу естафету від попередніх керівників колективу. Хор «Явір» щирими оплесками вітали на сценах міського, районного, обласного та Всеукраїнського рівнів. 
Хоровий колектив побував у місті Києві на Регіональному фестивалі хорового мистецтва імені Анатолія Авдієвського «Пісня над Дніпром», на Всеукраїнському фольклорному фестивалі «Співоче поле» у місті Прилуки, на Національному Сорочинському ярмарку хор був нагороджений дипломом Першого ступеня. За високу виконавську майстерність в районному огляді народної творчості «Барвисті джерела талантів» неодноразово був удостоєний диплому Першого ступеня. Високо оцінило поважне журі наш хор на Першому відкритому фестивалі–конкурсі народного хорового мистецтва імені Валентина Міщенка в місті Полтава, де одержали диплом Першого ступеня. Яке це щастя нести в душі те, що ніхто і ніколи не відбере у народу – народну пісню.
На концерті пролунало багато приємних, теплих і щирих привітань. Чудова святкова атмосфера, пісні і аплодисменти, добрі посмішки гостей все це відчув кожен присутній в залі.
Музичні вітання ювілярам дарували колеги по сцені - учасники народного хореографічного колективу «Пролісок» (кер. В.Журавель), народний аматорський ансамбль танцю «Веселка» (кер. Ю.Краснолуцька), учасники естрадно-вокальної студії «Голден Войс» (кер. І.Пронь) та народний самодіяльний духовий оркестр (кер. О.Шеффер). Учасники хору співають не тільки в колективі, вони також радують глядачів своїми чарівними голосами і дарують хвилини насолоди, виконуючи сучасні естрадні пісні! Радували присутніх своїм талантом Христина Синящик, Надія Чабак, Михайло Клочко, Людмила Мегель, Наталія Репецька, Наталія Шкурко.
Привітати народний аматорський хор української пісні «Явір» прийшли депутат обласної ради Микола Бондар, директор Лохвицької ДМШ ім. І.Дунаєвського Едуард Чавдар, заступник начальника відділу культури і туризму Лохвицької РДА Наталія Полюйко та директор Лохвицького РБК Микола Тарапата. Вони щиро подякували учасникам хору «Явір» за творчість і побажали всім міцного здоров’я, довголіття, родинного тепла і мирного неба. 
Зі словами вітань виступив міський голова м. Заводське Віталій Сидоренко і вручив подяки за багаторічну сумлінну працю, активну культурно-мистецьку діяльність, вагомий особистий внесок у розвиток культури та з нагоди 65-річчя заснування і 20-річчя присвоєння звання «народний» ветеранам хору.
Ювілей – це не просто свято, це здобутки всіх років життя. То ж нехай їх ще буде багато по дорозі у майбуття. У народі говорять, що вогонь, запалений на вершині гори, не зігріє тих, хто біля її підніжжя. На щастя, учасники хору, розвели свій пісенний вогонь так, що люди біля нього зігріваються душею. Саме завдяки цьому живе наша творча родина!
Разом з глядачами хор виконав пісню великого Кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкий»
Кожне свято має свої символи. У ювілеїв і днів народжень – це святковий торт! Тож ювіляри прийняли його від головного незмінного постійного спонсора – Заводської міської ради!!!
Ми дуже вдячні всім присутнім, що відгукнулися на запрошення і прийшли на зустріч, раділи та хвилювались з нашими ювілярами. Нехай українська пісня завжди буде звучати!!! А прекрасному творчому колективу - МНОГІЇ ЛІТА!!!

Л.Лобецька, керівник хору Заводського МБК №1

Виконавчий комітет



    Твіт