ГоловнаНовини

Марафон написання листів: як рятувати життя підписами

 Опубліковано: 4 грудня 2019, 15:57

«Марафон написання листів» – це щорічна глобальна кампанія за звільнення незаконно засуджених людей та прискорення розслідування суспільно важливих справ. Вона проводиться по всьому світу до Міжнародного дня прав людини 10 грудня та об'єднує мільйони небайдужих людей у всьому світі. Це акція, яку Amnesty International влаштовує в понад 200 країнах. В Україну марафон прийшов 2006 року. А почалося все з сусідньої Польщі в 2001 році. Член Amnesty International Вітек Гебановські у Варшаві почув історію: люди в африканській країні збиралися разом та писали стільки листів на підтримку прав людей, скільки встигали за певний проміжок часу. Тобто влаштовували такий собі марафон, на якому треба не бігати на час і швидкість, а писати. Зараз люди з усього світу пишуть листи підтримки та підписують петиції на захист тих, чиї права були порушені. Це допомагає змінити життя конкретних людей – героїв та героїнь Марафону написання листів.
Головне завдання Марафону – зібрати якомога більше підписаних петицій та написаних листів. Петиції завжди адресовані конкретній людині (прокурору, президенту, представнику ООН…), яка може своїм рішенням щось змінити. Листи на Марафоні пишуть безпосередньо ув’язненим або ж їхнім родинам, аби підтримати та нагадати – ви не самі, ми про вас знаємо й робимо все можливе, аби ви повернулися додому.
Долучитися до Марафону, підписати петиції на написати листи підтримки мали змогу старшокласники ОЗ «Заводська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1» і Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 та студенти Лохвицького механіко-технологічного коледжу ПДАА в міській бібліотеці №1. Захід проводила координатор Марафону написання листів Кравченко Інна, студентка СумДУ, спеціальність «Соціальна робота», кафедра «Психології, політології та соціокультурних технологій».
Із виступу студентки-волонтерки ми дізналися, що таке Марафон написання листів, як підписані нами петиції допоможуть постраждалим та як взяти участь в акції. Цього року Марафон присвячений молоді, що змінює цей світ на краще і чиї права опинилися під загрозою. Ці трагічні історії не залишили байдужими присутніх і всі підписалися під петиціями та написали листи підтримки тим постраждалим, історія яких найбільше вразила. Писали листи українською мовою, англійською, спробували навіть китайською, доповнювали різнокольоровими малюнками та українською символікою. Усі написані листи та підписані петиції після Марафону надішлють за необхідними адресами. Петиції – на розгляд уповноваженим органам, листи – ув’язненим-потерпілим та їхнім родинам.
Всіх хвилювало найважливіше питання – чи означає підпис на петиції 100%-е звільнення людини? Відповідь - ні. Але ці листи важливі. Український політв’язень Олег Сенцов після звільнення наголошував, що найбільше в неволі чекав листи підтримки.
Тож, яка користь від петицій, чи допомогли вони комусь? Так! Упродовж 2006 – 2017 років завдяки марафону у 75 зі 146 справах сталися позитивні зміни. Моузес Актугба завдяки марафону залишився живим – його помилували після 10 років очікування смертного вироку. Білоруський правозахисник Алесь Біляцький вийшов на свободу. Магадіну з Чаду, якого збиралися довічно ув’язнити за пост у Facebook, пом’якшили вирок. Юристку з Китаю Ні Юлань, яка захищала права незаконно виселених людей, а також сама лишилася без будинку, перестали переслідувати та цькувати після марафону. А ув’язненій за боротьбу з корупцією Лю Пін після марафону дозволили побачення з донькою. І це лише 6 позитивних зрушення з 75.
Долучитися до Марафону можна онлайн. Для цього достатньо обрати на сайті Марафону-2019 героя https://marathon.amnesty.org.ua/ , перейти за посиланням і слідувати інструкції. Це найменше, що ми зможемо зробити в підтримку тих, чиї права було грубо порушено.

Марафон

Марафон

Марафон

Марафон

Марафон

Марафон

Марафон

Виконавчий комітет



    Твіт