ГоловнаНовини

Крути – наш біль, наша історія і слава

 Опубліковано: 31 січня 2023, 16:51

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
"На порох стерти, перебити!" —
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей не перемогти!
                    (Микола Луків)


      Щорічно 29 січня Україна відзначає річницю бою під Крутами, знову і знову повертаючись до бою між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова. 29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії. Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони. 27 українських студентів потрапили в полон і були страчені, зазнавши страшних тортур. Їх поховали як героїв в Києві на Аскольдовій могилі. 
       Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей. Українці затримали росіян на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір (Брест-Литовський мирний договір).  Тоді Українська Народна Республіка була визнана незалежною державою.
      Нині багато дослідників проводять аналогії російсько-української війни 1917-1918 років і сьогоднішньої війни з російською федерацією. Сьогодні, як і 105 років тому, тисячі українців стали на захист нашої неньки - України, відстоюючи державну цілісність та суверенітет країни від ворожої навали. З Героями Крут порівнюють захисників Донецького аеропорту  та воїнів ЗСУ в теперішній російсько-українській війні і називають їх першими «кіборгами». Сміливість та жертовність учасників бою під Крутами зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України.
      Вшановуючи пам’ять загиблих героїв, в бібліотеках Заводської громади підготували історичне експрес-відео «Бій під Крутами: аналогія із сьогоденням» (Заводська публічна бібліотека)  та відео огляд-спогад «Крути – подвиг і трагедія України» (Бодаквянська сільська бібліотека), що розкривають значення подвигу та самопожертви українських воїнів заради вільного майбутнього своєї держави.
      Бій під Крутами став символом героїзму української молоді, символом боротьби за незалежність України, уособленням  нескореності , мужності, стійкості та незламності нашої нації. Слава Героям! Вічна пам'ять загиблим воїнам!

Крути

Крути

Виконавчий комітет



    Твіт