ГоловнаНовини

Альона Бабак зустрілась з представниками Американської торговельної Палати в Україні

 Опубліковано: 10 грудня 2019, 14:25

Під час зустрічі з представниками Американської торговельної Палати в Україні Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак презентувала стратегічні плани та пріоритети Міністерства, зокрема щодо управління побутовими відходами та поводження зі стічними водами.

«Ми підтримуємо рамковий законопроект про відходи №2207-1, який наразі зареєстрований у Парламенті, у разі, якщо в ньому будуть прописані повноваження Мінрегіону у сфері поводження з муніципальними відходами. Щоб ми могли разом з громадами визначатися щодо перспективного планування розміщення об’єктів поводження з муніципальними відходами, затверджувати державні будівельні норми на будівництво полігонів та об’єктів перероблення відходів, правила експлуатації об’єктів поводження з муніципальними відходами.

«Міністерство має досвід з формування карти оптимальної мережі об’єктів надання публічних послуг, на яку вже нанесено понад 115 тис об’єктів з прив’язкою до геоданих. Тож, маючи такий досвід, Мінрегіон разом з іншими міністерствами могли б використати його у формуванні мережі з поводження з муніципальними відходами. Нам доведеться працювати з бізнесом та органами місцевого самоврядування, щоб спочатку нанести на карту існуючі об’єкти, а далі вже формувати оптимальну мережу. А для того, щоб її формувати, потрібно розробити стандарти кластерного підходу об’єднання як декілька територіальних громад у регіоні, так і декілька регіонів для досягнення певної мети у сфері управління муніципальними відходами і що буде оптимальним: сортувальна лінія, перевантажувальні станції, сміттєспалювальний чи переробний завод вторинної сировини, на якій відстані, яка кількість відходів має бути тощо. Це наше бачення, як міністерства, що можна зробити, і це допомогло б у міжмуніципальному співробітництві», — зазначила Міністр.

Щодо питання поводження зі стічними водами Альона Бабак зауважила, що одним з найголовніших завдань у сфері централізованого водовідведення є забезпечення якості очищення стічних вод та недопущення забруднення навколишнього природного середовища.

Міністр зауважила що локальні очисні споруди є невід’ємною складовою промислових підприємств для забезпечення скиду стічних вод у мережу централізованого водовідведення згідно з Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення.

«Адже промислові стоки, не можна скидати в загальну каналізаційну мережу без локальної доочистки. Скільки би за це не заплатили, оскільки вони просто руйнуватимуть мережу та очисні споруди водовідведення і доведеться латати діри щодня, а це надто дорого», — зазначила Міністр.

За словами Альони Бабак, Мінрегіон готовий йти назустріч підприємствам, які почали будівництво локальних очисних споруд, для виконання встановлених вимог.

«Якщо підприємства ввійшли в активну фазу будівництва, почали працювати згідно затверджених Правил, але не зможуть вчасно ввести в експлуатацію зазначені очисні споруди з об’єктивних причин, ми готові шукати альтернативи та приймати рішення», — сказала вона.

Виконавчий комітет



    Твіт